Dušan Kovačević

12.07.1948 Mrđenovac kod Šapca, SiCG Dušan Kovačević

Poznati scenarist i redatelj, aktivan u kazalištu, ali i s ponekim celuloidnim ostvarenjem. 'Profesionalac', rađen po kazališnom predlošku, ovogodišnji je kandidat za Oscara.

Dušan_Kovačević

Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a diplomirao 1973. dramaturgiju na Dramskoj akademiji u Beogradu. Napisao je scenarije za najpoznatije srpske filmove koji su osvojili brojne međunarodne nagrade: 'Underground' (1995), 'Urnebesna tragedija' (1995), 'Sabirni centar' (1989), 'Balkanski špijun' (1983), 'Maratonci trče počasni krug' (1982), 'Ko to tamo peva' (1980) i 'Poseban tretman' (1979).

Osim međunarodnih nagrada, ovi filmovi osvojili su i brojne jugoslavenske nagrade kao što su Pulska Arena, Vjekoslav Afrić i dr, a film 'Ko to tamo peva' je proglašen najboljim filmom jugoslavenske kinematografije u periodu od 1945 - 1995.

Dušan Kovačević je autor 15 drama koje su s velikim uspjehom postavljane u mnogim kazalištima nekadašnje Jugoslavije. Drame su mu prevedene na 17 jezika i prikazivane u Istočnoj i Zapadnoj Europi, Velikoj Britaniji, SAD-u.

'Profesionalac' je svojevrsni nastavak 'Balkanskog špijuna' (1983) i dočekan je s velikim oduševljenjem u Beogradu, Srbiji i Crnoj Gori. Postojala je i istoimena predstava koja je također dobila fantastične kritike. Mnogi se još uvijek dvoume je li bolja ekranizacija ili kazališna predstava.

Napisao je i roman 'Bila jedna zemlja' (1995). Trenutno radi kao pisac i direktor Zvezdare teatra u Beogradu.