Ewan McGregor

31.03.1971 Crieff, Pertshire, Scotland, UK Ewan Gordon McGregor

Ima ga i na filmu i u kazalištu, brbljav je, znatiželjan, otac dvoje djece, oženjen, neozbiljan, teško mu je ostati obučen pred kamerama...

Ewan_McGregor

Nakon što je napustio školu s 16 godina, na nagovor roditelja (?!?) pridružio se kazalištu Perth Repertory Theatre, a nedugo zatim upisao je školu glume Guildhall School. Upis mu je donio ulogu u muzičkoj komediji 'Lipstick on Your Collar' (1993). Prvi nastup na velikom platnu uslijedio je ukratko nakon toga, malom ulogom u epizodi 'Being Human' (1994).

Inspiracija za showbiz pojavila se ponajviše zbog njegovog ujaka, glumca Denisa Lawsona, koji je glumio u 4 - 6. epizodi 'Star Warsa'. Nametnuo se ulogom u Danny Boyleovom 'Sasvim malo ubojstvo' (1994), a zatim je izgubio skoro 15 kila da bi se pripremio za ulogu narkomana u  filmu 'Trainspotting' (1996), istog redatelja.

Film je pokupio odlične kritike, a McGregor je postao planetarno popularan. S redateljam Danny Boyleom i scenaristom John Hodgeom, s kojima je surađivao na filmovima 'Sasvim malo ubojstvo' (1994), 'Trainspotting' (1996) i 'A Life Less Ordinary' (1997) posvađao se i još uvijek ne pričaju jer je uloga u filmu 'Plaža' (2000), za koju je bio siguran da će je dobiti, dodijeljena Leonardu DiCapriu.

Poslije 'Trainspottinga' prihvatio je ulogu u povijesnoj komediji 'Emma' (1996), nakon koje slijede impresivne uloge u 'Brassed Off' (1996), 'Poljubac zmije' (1997), 'A Life Less Ordinary' (1997) i 'Velvet Goldmine' (1998).

1998. Ewan započinje s radom na 'Star Wars' projektu. Iste godine radi na još nekoliko projekata, a osniva i produkcijsku kuću, Natural Nylon, zajedno s Jude Lawom, Sean Pertweeom, Sadie Frost i Jonny Lee Millerom. Nadaju se da će producirati cool filmove koji nisu ni nalik holivudskim.

Sljedeće godine izlazi film 'Star Wars: Episode I: The Phantom Menace' (1999). Iako je izjavio da ima averziju prema takvim blockbusterima, ipak je bio oduševljen tom ulogom, a glumio je Obi-wan Kenobija i u sljedećem nastavku - 'Zvjezdani ratovi epizoda II: Klonovi napadaju' (2002).

Kompanija Natural Nylon producirala je film 'Nora' (2000), napravljen po istinitoj priči o piscu James Joyceu (Ewan McGregor) i Nori Barnacle (Susan Lynch). Zatim je pjevao zajedno s Nicole Kidman u 'Moulin Rougeu' (2001), gdje glumi mladog pjesnika ludo zaljubljenog u prelijepu kurtizanu.

2003. mu donosi nova iskušenja, Tim Burtonov film 'Krupna riba' i David MacKenzievu dramu 'Mladi Adam' koja je premijerno prikazana na kanskom festivalu. Nakon toga ponovno se vraća na poznati teritorij i snima svoj posljednji nastavak popularnog serijala – 'Ratovi zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha' (2005), Tada se odlučio malo odmoriti od velikog platna pa nastupa u predstavi 'Guys and Dolls' u Londonu, ali to je trajalo samo nekoliko mjeseci. Krajem 2005. godine izlaze 'Otok' – znanstveno fantastični triler u kojemu McGregor glumi uz Scarlett Johansson, i drama 'Ostani mrtav' gdje je radio s Naomi Watts.

U 2006. godini glumi u akcijskoj avanturi 'Alex Rider: Operacija Stormbraker' te u biografskoj drami 'Gospođica Potter'. Na svoj pospis poznatih glumaca s kojima je surađivao upisao je Colina Farrella ('Cassandra's Dream', 2007.) i Hugha Jackmana ('Obmana', 2008.), a za narednu godinu u planu ima nekoliko projekata među kojima valja spomenuti biografski 'Amelia' u kojem glumi i Hilary Swank te kriminalistički triler 'Angels and Demons' sa Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Oženjen je francuskom producenticom Eve Mavrakis s kojom se prvi puta sreo na snimanju TV-showa 'Kavanagh QC' (1994). Oženili su se u Francuskoj u ljeto 1995. i imaju tri kćeri: Claru Mathilde, Esther Rose i posvojenu Jamiyan.