Gerard Depardieu

27.12.1948 Châteauroux, Indre, France Gérard Xavier Marcel Depardieu

Ono što je Ivo Gregurović za hrvatski film, to je Gerard za francuski; što će reći da nema francuskog filma bez Gerard Depardieua.

Gerard_Depardieu

Iako nije oličenje ljepote i seksepila, nekoliko je puta proglašen internacionalnim seks simbolom. Dinamičan, simpatičan i buntovan, imao je zanimljivu prošlost. Otac mu je bio nepismeni fizički radnik ovisan o alkoholu, što je rezultiralo njegovom adolescenskom delikvencijom i čestim sukobima s policijom i zakonom. Sa 12 je pobjegao iz škole i kuće te se zaputio Europom sa 0 kn u džepu, stopirajući, kradući aute i dilajući koješta.

Možda bi se totalno pokvario i možda nikada ništa od njega ne bi bilo da nije upoznao svijet glume preko prijatelja iz Pariza (neki kažu da je on bio njegov socijalni radnik) koji ga je uputio u glumačke izazove.

Tako je mali ulični razboljnik krenuo na predavanja u Theatre National Populaire i kasnije u Cafe de la Gare. Uskoro je prvi puta nastupio u kratkom filmu 'Le Beatnik et le minet' (1965), a kasnije se pojavljivao na TV-u i dobivao manje uloge u filmovima. Uloga kojom se nametnuo publici bila je u filmu 'Les Valseuses / Going Places' (1974), nakon čega je glumio s Isabelle Adjani u filmu 'Barocco' (1976).

Sedamdesete su bile od velike važnosti za njegovu karijeru. Najvažniji filmovi iz tog razdoblja su: '1900' (1975), 'Maitresse' (1976), 'Get out Your Handkerchiefs' (1978) i 'Danton' (1982). Za filmove 'The Last Metro' (1980) i 'Cyrano de Bergerac' (1990) osvojio je francuskog Cesara. Jasno je da mu je uloga Cyrana savršeno pristajala, a donijela mu je i oscarovsku nominaciju kao i nekoliko nagrada s međunarodnih festivala. Toliko se saživio sa Cyranom da dugo nakon snimanja nije želio obrijati bradu koju je pustio samo zbog filma.

I dalje je imao problema sa zakonom, ali malih u usporedbi s onima prije. Bavi se i proizvodnjom vina, a okušao se i kao redatelj s filmom 'Le Tartuffe' (1984). Oženio se s Elizabeth Depardieu, s kojom ima dvoje djece (postao je i djed), ali brak nije potrajao, rastali su se 1996. Ima još jedno dijete s manekenkom i glumicom Karine Sillas. Bivša, Elisabeth, i Gerard pojavljuju se zajedno u 'Jean de Florette' (1986).

Uspio je i u Hollywoodu. Možda ne kao najveća filmska zvijezda, ali njegov status u Francuskoj, a i u SAD-u, nikad se nije dovodio u pitanje. Radio je na komediji 'Green Card' (1990), '1492' (1992) i 'My Father the Hero' (1994).

Rezultati su ipak bili bolji u filmu 'Tous les Matins du Monde' (1991) u kojem glumi sa sinom Guillaumeom, zatim 'Germinal' (1993), 'Colonel Chabert' (1994) i 'The Horseman on the Roof' (1995) u kojem se pojavljuje zajedno sa zvijezdama Juliette Binoche i Olivier Martinezom.

Sklon je nesrećama i problemima sa zdravljem. Preživio je tešku nesreću s motociklom i ozbiljnu operaciju ugradnje prijemosnice na srcu. Motoristička nesreća dogodila se za vrijeme snimanja 'Astérix et Obélix contre César' (1999) u Parizu. On i John Malkovich kao mušketiri se pojavljuju u 'The Man in the Iron Mask' (1998), a bitan je i angažman na televizijskoj adaptaciji 'Les Miserables' (2000).

Nezaustavljiv i uporan, nastavio je s radom i u novom milenijumu. Glumi homofoba u 'The Closet / Le Placard' (2000) i reprizira ulogu Obelixa u 'Asterix and Obelix: Mission Cleopatra' (2002). Čini se da se ovaj čovjek jednostavno želio okušati u svemu, pa tako i kao producent potpisuje film 'She's So Lovely' (1997). Bio je u vezi s manekenkom i glumicom Carole Bouquet od 1997. do 2001.

Posljednja u nizu uloga je u francuskom filmu 'Hotel Splendid' (2003) gdje su mu kolegice Isabelle Adjani i Virginie Ledoyen, a film je konkurent za Oscara 2004. u kategoriji filma na neengleskom jeziku.