Hugh Grant

09.09.1960 London, England, UK Hugh John Mungo Grant

Simpatični smušenjak, izrazitog britanskog akcenta, osuđen na komedije i to uglavnom romantičnog karaktera.

Hugh_Grant

Ono što svi znaju i o čemu su gotovo svi tračali je događaj iz 1995. kada je Hugh uhapšen zajedno s Divine Brown, prostitutkom koja ga je oralno zadovoljavala u autu, nakon čega ga je ostavila djevojka, kažnjen je s dvije godine uvjetne kazne i platio je veliku kaznu. Nije pošteno započeti biografiju sa sočnim tračem, ali teško se zaboravljaju tako zabavni incidenti.

No, ovaj lik je ipak puno pametniji od većine američkih glumaca među kojima je veliki broj onih koji jedva da su završili osnovnu školu. Naime, diplomirao je Engleski jezik i književnost na Oxfordu gdje je i debitirao na velikom platnu filmom 'Privileged' (1982) koji je Oxford financirao.

Nakon nekog vremena osnovao je vlastitu grupu 'Jockeys of Norfolk' koja se zabavljala komedijom. Ubrzo nakon toga angažiran je na TV-u, a 1987. se ponovno pojavljuje na filmu s vrlo malom ulogom u 'White Mischief' (1987). Iste godine gledamo ga u malo boljoj ulogzi u 'Rowing With the Wind' (1987), a zatim u James Ivoryjevoj adaptaciji 'Maurice' (1987) koja mu donosi nagradu u kategoriji za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu.

Unatoč ovom postignuću Grantove slijedeće uloge bile su slabo primjećene i zaboravljene, osim jedne iznimke 'The Lair of the White Worm' (1988) u kojem je zasluženo osvojio sve pohvale. Glumio je legendarnog kompozitora Fredric Chopina u 'Impromptu' (1991), a zatim dobiva impresivnu ulogu britanskog ministra zaprepaštenog načinom života australskog umjetnika Normana Lindsaya i njegovih prekrasnih golih modela u komediji 'Sirens' (1994).

Iste godine je konačno pogodio pravi pravcati hit, ciničnu i slatku britansku komediju 'Četiri vjenčanja i sprovod' (1994) scenarista Richard Curtisa s kojim će nastaviti surađivati i dalje. Ulogom šarmantnog Engleza Charlesa, pomalo zbunjenog i nesretnog u ljubavi, ali se ipak zaljubi u Amerikanku, Grant postaje seks simbol i osvaja Zlatni globus i BAFTu, a zamalo smo ga vidjeli i golog. Ipak, odustao je kada ga je šminkerica pitala da li želi da mu napravi definiciju tijela šminkom. Šteta!

Uskoro je ispunio sve novinske naslove gore spomenutim događajem s prostitutkom, a slijedeći film, 'Nine Months' (1995), donosi veliku zaradu potvđujući izjavu da je najvažnija prašina koja se diže iza konja, pa bio to i incident s prostitutkom: tim bolje! Nakon skandala dobivao je sve više filmskih ponuda, a pojavio se nekoliko puta u 'The Tonight Show' kako bi se ispričao svojoj djevojci Elizabeth Hurley i obitelji. Unatoč tome, kritiku koja nije blagonaklono ocijenila 'Nine Months' nije uspio smekšati.

2000. se uspio pomiriti s bivšom djevojkom, neuspješnom glumicom, ali izuzetno uspješnom trendsettericom Elizabeth Hurley, s kojom je osnovao produkcijsku kuću Simian Films. Izdali su film 'Extreme Measures' (1996) koji je prošao razočaravajuće.

Unatoč ovom neuspjehu, uspio je vratiti glumačko dostojanstvo i priznanje komedijama 'Notting Hill' (1999), Woody Allenovim 'Small Time Crooks' (2000), 'Bridget Jones's Diaryem' (2001) i ulogom neženje koji se grozi djece, ali ipak uspijeva ostvariti emotivnu vezu s dječakom u nježnom i slatkom ostvarenju 'About a Boy' (2002).

Iste godine posvetio se još jednoj romantičnoj komediji sa Sandrom Bullock u 'Two Weeks Notice' (2002), a slijedeće godine ponovno je surađivao s poznatim britanskim scenaristom Richard Curtisom, ali ovaj put u njegovom redateljskom prvijencu 'Love Actually' (2003).