Ben Affleck

15.08.1972 Berkeley, California USA Benjamin Geza Affleck

'Imam osjećaj da je slava protraćena na mene,' reče on i proslavi se.      Ben_Affleck

Majka mu je podrijetlom Irkinja, a otac Škot. Odrasta u Cambridgeu, Massachusetts. Pohađao je Sveučilište u Vermontu, ali ispisuje se nakon jednog semestra. S Occidental Collegea odlazi nakon godine dana. Još odmalena je imao želju postati glumcem, a prvo iskustvo stječe snimajući reklamu za Burger King. Već s osam godina dobiva prvi stalni posao glumeći u seriji 'The Voyage of the Mimi' (1984). Te godine upoznaje i svog najboljeg prijatelja, Matta Damona ('Bourneov identitet''Oceanovih 11').

Slijedećih godina, kao tinejdžer, snima TV filmove poput 'Hands of a Stranger' (1987) i 'Second Voyage of the Mimi' (1988). Na velikim platnima prvi ga se put moglo vidjeti 1993. u filmu 'Dazed and Confused'. Nakon toga proslavio se filmovima nezavisne produkcije pod redateljskom palicomsvog dobrog prijatelja Kevina Smitha: 'Štakori iz shopping centra' iz 1995. i 'Chasing Amy' iz 1997. Nemalu ulogu u njegovom glumačkom proboju imaju dobre kritike spomenutih filmova na Sundance Film Festivalu.

No uspjeh nije dugo trajao i Ben se našao na nesigurnom tlu. Živio je sa Mattom i bratom Caseyem (Oceanovih 11, 12, i 13) u malom stanu i već je bio umoran od stalnog odbijanja na audicijama za glavne uloge. Kako je i Matt imao istih problema, odlučili su sami napisati scenarij za film u kojem bi i glumili.

Nakon scenarija za 'Dobrog Willa Huntinga' (1997) brzo je došao i posao. Castlerock producentska kuća prihvaća tekst, ali nema namjeru dati im potpunu kontrolu nad filmom. Tada Kevin Smith odnosi scenarij šefu Miramaxa. Scenarij je prihvaćen (prodan za 600.000 dolara), ali i uvjeti Matta i Bena. Film je snimljen, a ostalo je povijest – nominiran je u 9 kategorija za Oscara, osvojio dva, uključujući i onaj za scenarij te proslavio cimerski dvojac.

Od tada obojica imaju priliku birati uloge i filmove u kojima će glumiti, a Affleck, u sretnoj vezi s Gwyneth Paltrow, konačno ostvaruje dječački san o slavi i bogatstvu. Prihvaća ulogu u 'Armageddonu' hit-makera Michaela Baya ('Transformeri', 'Zločesti dečki', 'Pearl Harbor') čime je iznenadio kritičare i publiku. 1999. prihvaća uloge u romantičnim komedijama 'Zaljubljeni Shakespeare', '200 Cigarettes' i 'Sile prirode', a godinu završava 'Dogmom' gdje ga se opet surađuje sa Smithom i Damonom.

2000. glumi u trileru 'Reindeer Games' koji je razočarao i publiku i kritičare, a njegova sljedeća uloga – broker s Wall Streeta – u 'Boiler Roomu' malo je poboljšala situaciju. Uslijedio je još jedan film s Gwyneth Paltrow – romantična drama 'Bounce', a par je prekinuo prije nego što je film izašao. Sljedeću godinu je započeo u velikom stilu. Opet surađuje s Bayem u 'Pearl Harbor', zajedno s Joshom Hartnettom i Kate Beckinsale. Nakon toga se pojavio i u Smithovom filmu 'Jay and Silent Bob Strike Back' te je to bio posljednji film koji je snimio prije nego što je završio na odvikavanju od alkohola.

2002. je odradio ulogu koja mu je donijela neke od najboljih kritika do tada. U 'Kobnom prestrojavanju' glumio je sa Samuelom L. Jacksonom uspješnog i agresivnog odvjetnika koji jednim potezom mijenja svoj život. Uslijedio je akcijski triler 'Cijena straha' snimljen prema romanu Toma Clancyja. Iste godine počinje hodati s Jennifer Lopez, što je izazvalo ogromnu medijsku pozornost, a par nakon nekoliko mjeseci objavljuje zaruke. Affleck, u nedostatku boljih ponuda, prihvaća ulogu u akcijskom filmu koji je nastao po uzoru na Marvelovog akcijskog junaka – 'Daredevila' te na setu upoznaje Jennifer Garner.

2003. godine izlazi 'Gigli', romantična komedija s 'Bennifer' u glavnim ulogama. Film je bio iščekivan, ali kada je konačno ugledao svjetlo dana, razočarao je publiku, a kritičari su ga pokopali. Affleck je pokušao spasiti stvari znanstveno-fantastičnim trilerom 'Isplata' no to mu baš nije pošlo za rukom. Serija neuspjeha nastavlja se i u sljedeću godinu kada prekida s Lopezicom, baš kada izlazi još jedna 'Bennifer' filmska katastrofa – 'Djevojka iz Jerseya'.

Negativna Affleckova karma odrazila se i u komediji 'Surviving Christmas', ali niz promašaja prestaje 2005. kada se ženi s Jennifer Garner. Ovaj je put odlučio zadržati svoj privatni život daleko od medija i izgleda da mu taj način života odgovara. Uskoro je njihova familija dobila i prinovu – kćerkicu Violet Anne, a Benova karijera opet kreće uzlaznim stopama. Prvo je 2006. godine utjelovio stvarnu ličnost, Georgea Reevesa, u filmu 'Hollywoodland', a zatim je glumio u 'As u rukavu'. Oba filma su bila dobro prihvaćena, a njegov posljednji uradak – kriminalistička drama 'Nestala bez traga', gdje se po prvi puta okušao u režiranju, dobio je odlične kritike i pohvalu publike.

Poznato je da je veliki pristaša demokratske stranke, a izrazio je i interes za kandidaturu za Kongres u rodnoj mu Californiji.