Vadim Perelman

Kiev, USSR Vadim Perelman

Interesantna, ali istovremeno i teška životna priča, učinila ga je idealnim za ekranizaciju 'Kuće od pijeska i magle'. Tri nominacije za Oscara pravi su kompliment za redateljski debut.

Vadim_Perelman

Prava osoba za ekranizaciju istoimenog bestsellera Andrea Dubusa III, 'Kuća od pijeska i magle' (2003), jer se mogao poistovjetiti s glavnim likom, iranskim emigrantom Behranijem. Tako se otprilike osjećao i mladi Perelman, bježeći s majkom iz Sovjetskog Saveza u potrazi za novim domom koji će naposlijetku pronaći u SAD-u.

Dramu 'Kuća od pijeska i magle' (2003), redateljev dugometražni prvijenac, potpisuje kao scenarist i producent. Dosadašnji redatelj reklama smatrao je svoj posao ostvarenjem američkog sna, ali čini se da mu je ova dirljiva i životna priča otvorila mnoga nova vrata.

Rodio se 1963. u Kievu, a kad je imao devet godina otac mu je poginuo u automobilskoj nesreći. Nakon pet godina, majka i Vadim su dobili dozvolu da izađu iz SSSR-a, otišli su u Europu kao izbjeglice gdje su, boreći se za goli život i jedva se uzdržavajući, čekali vizu za Kanadu kamo su na kraju i otišli.

Vadimu je bilo tek 16 godina, naučio je engleski i konačno se mogao posvetiti školovanju. Studirao je na 'University of Alberta', a zatim se preselio u Toronto i započeo studij na 'Ryerson Film Institute' gdje je ostao dvije godine.

Nakon napuštanja studija osnovao je produkcijsku kuću očito predan usavršavanju i uspjehu. Uskoro se preselio u Los Angeles, a svoje vještine dokazao je video spotovima i reklamama najpoznatijih kompanija: Nike, Microsoft, Airwalk, Panasonic i dr.

Na povratku s jedne lokacije određene za snimanje reklame, ugledao je knjigu 'Kuća od pijeska i magle' u izlogu aerodromskog dućana. To zvuči kao početak jedne super priče koja završava dugometražnim filmom, Vadimovim prvijencem, i tri oscarovske nominacije.

Knjigu je čitao u avionu, podsjetila ga je na djetinjstvo, poistovjetio se s glavnim likom, strastveno vezao za ideju da napravi film po njoj i odlučio se tome posvetiti. Njegovu predanost i strast prepoznao je i autor knjige koji kaže da se divio njegovoj percepciji cijele ideje i da je upravo zbog toga  izabrao njega bez obzira što je već primao pozive mnogih redatelja.
 
Trenutno se Vadim Perelman priprema za slijedeći redateljski posao, znanstveno fantastični film 'The Talisman', kojeg će producirati Steven Spielberg i Kathleen Kennedy.