Jack Black

28.08.1969 Santa Monica, California, USA Jack Black

'Kao klinac, mislio sam da sam najjači na svijetu. Pa da sam najbrži, a onda najpametniji. Sada se vidim jedino kao najlijeniji,' kaže on.

Jack_Black

Glumac, muzičar i mnogima idol, Jack Black poznat je po smiješnim i otkvačenim karakterima koje portretira u filmovima, kao i po svom rock-sastavu Tentacious D čiji je jedan od idejnih začetnika. Rođen je u Santa Monici, California, gdje pohađa i studij na UCLA-u. Profesionalni je debi imao je u Tim Robbinsovoj predstavi 'Carnage' 1989. na edinburškom Fringe festivalu. Suradnju s Robbinsom nastavlja i dalje u karijeri.

Prvi film snima također s Robbinsom kao režiserom u političkoj satiri iz 1992. 'Rob Roberts', a pojavljuje se i u njegovom filmu iz 1995. 'Dead Man Walking' i 'Cradle Will Rock' iz 1999. Devedesetih godina prošlog stoljeća Black glumi raznolike glavne i sporedne uloge u filmovima poput 'Demolition Man' (1993), 'Nepodnošljivi gnjavator' (1996) uz Matthewa Brodericka, te u filmu 'Jesus Son' (1999) u kojem glumi upečatljivog bolničkog radnika na raznim lijekovima.

2000. Black igra jedu od svojih najprepoznatljivijih i najbolje primljenih filmskih uloga do danas, u filmu 'High Fidelity'. U toj Frearsovoj adaptaciji istoimena romana Nicka Hornbyja, Black glumi Barryja, antipatičnog prodavača u glazbenom dućanu. Uloga mu je omogućila da pokaže i svoje vokalne mogućnosti za koje su ljubitelji grupe Tentacious D već jako dobro znali.

Rock sastav Tentacious D postoji od 1994., a prvi nastup imaju u humorističnoj seriji 'Mr. Show'. Uskoro dobivaju i samostalnu seriju na HBO-u naslovljenu 'Tentacious D: The Greatest Band on Earth'. Bilo je samo pitanje vremena kada će se Black iz sporednog glumca profilirati u nosioca filma. Dogodilo se to filmom braće Farrelly 'Ljubav je slijepa' u kojem Jack glumi površnog frajera što se zaljubljuje u 130 kila tešku curu (Gwyneth Paltrow) nakon hipnoze zbog koje vidi samo unutarnju ljepotu žena. U filmu također glumi i Jason Alexander, popularni George iz 'Seinfelda'.

Iako dobro reklamiran, film produkcijske kuće MTV Films, 'Orange County' (2002), nije polučio očekivani uspjeh, Blackova sporedna uloga, za koju je dobio 2 milijuna dolara, dobro je prihvaćena i od publike i od kritike, a mladi se glumac sve češće pojavljivao na raznim dodjelama nagrada i gostovao u poznatim show programima poput 'Saturday Night Live' i 'The Osbournes'.

2003. prihvaća ulogu u svom najvećem hitu do sada, muzičkoj komediji Richarda Linklatera, 'Rock'n'roll škola', u kojoj glumi frustriranog heavy-metal gitaristu koji za dodatnu zaradu mijenja profesora u jednoj privatnoj školi. 2004. izlazi komedija 'Najbolji neprijatelji' koja je zaradila katastrofalne kritike iako u njoj, uz Blacka, glume Ben Stiller i Cristopher Walken. Posljednji njegov projekt u ovoj godini bio je onaj u animiranom filmu 'Riba ribi grize rep' gdje je svoj glas posudio Lennyju.

Dobio je ulogu i u iščekivanom 'King Kongu' Petera Jacksona, a 2006. je zaredao tri filma. U 'Prazniku' je glumio uz Judea Lawa i Cameron Diaz, a nakon toga su uslijedila, po mnogima, njegova najsmješnija ostvarenja. Nakon što je s Kyleom Gassom napisao scenarij za 'Trzalicu sudbine', odlučio ju je i producirati i glumiti u njoj. Nastala je urnebesna priča o nastanku njihovog benda za koji samouvjereno tvrde da je 'najbolji bend na svijetu', a bio je i meksički kečer koji se bori za pravdu i ideale u komediji 'Nacho Libre'.

Nakon toga radi na nekoliko televizijskih projekata, ali su to uglavnom bila samo pojavljivanja u raznim serijama ('Acceptable TV', 'The Simpsons'). Glumio je i u komičnoj drami 'Margot na vjenčanju' (2007) koja govori o jednoj disfunkcionalnoj obitelji, a onda je 2008. godine ponovno zasjao u jednom od svojih poznatih izdanja – glumio je uz Mos Defa u 'Be Kind Rewind'. Kada se uzme u obzir da se ova komedija bazira na tome kako njih dvojica snimaju 'švedirane' verzije poznatih filmova, onda je sasvim jasno koliko dobre zabave pruža. Black je prilično produktivan u ovoj godini pa ni ne čudi da je svoj kakarakteristični glas posudio u animiranoj poslastici 'Kung fu Panda', a uskoro nam dolazi još jedna urnebesna komedija u kojoj ćemo ga moći gledati – 'Tropic Thunder'.

Sudeći po najavama, Black će nastaviti u radnome tempu i u sljedećoj godini jer su u pripremi dvije komedije u kojima će igrati glavnu ulogu – 'Year One' i 'Ye Olde Times'. Oženjen je s čelisticom Tanyom Haden i imaju jednog sina – Samuela Jasona.