Jennifer Connelly

12.12.1970 Catskill Mountains, New York, USA Jennifer Lynn Connelly

Marljiva, uporna i talentirana. Nakon brojnih odlično odigranih uloga i suradnji s kultnim redateljima, napokon ubire priznanja i zanimljive glumačke ponude. A i Oscar je sigurno pripomogao. 

Jennifer_Connelly

Jennifer je gotovo odrasla pred kamerama, kao malena curica bavila se manekenstvom (Ford Agency), a s 10 godina je nastupala u reklamnim i muzičkim spotovima (Duran Duran - 'Union of the Snake'). U Sergio Leoneovoj epskoj drami, 'Once Upon a Time in America' (1984), s 12 godina, debitirala je u ulozi maloljetne Elizabeth McGovern.

Uloga mlade Deborah (McGovern) kao objekta muške zaluđenosti gotovo je tipična rola koju je Conelly odigrala i mnogo puta tijekom svoje karijere. Leoneov kolega, kultni režiser horora Dario Argento, impresioniran ljepotom i zrelom glumom mlade glumice, dodijelio joj je glavnu ulogu u svom filmu 'Phenomena' tj. 'Creepers' (1984). Mada je snimala i tijekom tinejdžerskog razdoblja, od uspjelih uradaka spomenut ćemo samo 'Seven Minutes in Heaven' (1986) i 'Labyrinth' (1986) uz Davida Bowiea.

Nakon diplome na prestižnoj St. Ann's School u Brooklin Height 1988. Conelly je pauzirala s filmskom karijerom i otišla u Connecticut na Yale University studirati englesku književnost i dramu. Tri godine kasnije prebacila se na Stanford na godinu dana i 1990. vratila se na filmska platna s dva, ne baš osobito zapažena, filma: 'The Hot Spot' (r: Dennis Hopper) i 'Career Opportunities' 1991. koja su joj donijela glavnu žensku ulogu hollywoodske starlete 40-ih godina u 'The Rocketeer' i zaruke s Bill Campbellom, kolegom iz filma, koje su potrajale do 1996.

Bez obzira na kontinuirani rad i nekoliko odličnih sporednih uloga u filmovima 'Higher Learning' (1995), 'Mulholland Falls' (1996), 'Inventing the Abbotts' (1997) i 'Dark City' (1998), Conelly nije uspjela odigrati odlučujuću ulogu koja bi zadovoljila i kritiku i publiku.

1997. nakon rođenja sina Kaija također kratko filmski pauzira. Otac djeteta je njen tadašnji dečko, fotograf Dave Dougan. Pauzu je prekinula 2000. s tri glavne uloge u filmovima nezavisne produkcije: 'Walking the Dead', 'Pollock' i 'Requiem for a Dream' (r: Darren Aronofsky). Ulogom odane supruge u Ron Howardovoj biografiji matematičara i nobelovca John Forbes Nash Jr.-a, 'Beautiful Mind' (2001), osvojila je Zlatni globus i Oscara za najbolju sporednu ulogu, tj. zvjezdani status koji joj je donio i ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji legendarnog stripa 'The Incredible Hulk'.

2003., zajedno s Ben Kingsleyem, ostvarila je odličnu ulogu u drami 'Kuća od pijeska i magle' debitantskom uratku redatelja Vadim Perelmana.

U siječnju 2003. Conelly se udala za kolegu Paul Bettanya (ljubav sa seta 'Beautiful Minda') i rodila svoje drugo dijete, sina Stellana koji je dobio ime po Stellanu Skarsgardu, Bettanyevom kolegi sa snimanja Dogvilla.