Kate Beckinsale

26.07.1973 London, Engleska Kate Beckinsale

Blijedoputa britanska ljepotica prvi je utisak na svjetsku publiku ostavila ulogom u Branaghovom 'Puno vike nizašto' (1993). Od tada je dokazala da je sve samo ne krhka engleska ruža.

Kate_Beckinsale

Kate Beckinsale kćer je BBC-eva kasting direktora i TV glumca Richarda Beckinsalea. Nakon očeve smrti 1979, glumicu odgaja majka, također glumica, Judy Loe. Djetinjstvo i adolescenciju proživljava boreći se s anoreksijom, a još kao mlada odlučuje slijediti roditeljske glumačke stope.

1991. debitira uTV drami o Drugom svjetskom ratu 'Once Against the Wind' gdje glumi kćer Judy Davis. Iste godine upisuje se na Oxford gdje studira rusku i francusku književnost. 1993, još na studiju, dobiva ulogu u Branaghovom filmu 'Much Ado About Nothing'. Američka publika hvali njezinu glumu, ali tek Schlesingerovom adaptacijom 'Cold Comford Farm', filmom rađenim za BBC, osigurava veću pozornost kritike i publike.

Dvije godine kasnije snima hit romantičnu komediju 'Shooting Fish' u kojoj portretira mladu altruističnu prevaranticu. Film 1997. u Engleskoj doseže treće mjesto na listi gledanosti. Iste godine pojavljuje se i u filmu 'Emma', a 1998. krasi velika platna diljem Amerike Whit Stillmanovim 'The Last Days of Disco'. Iako je film naišao na mlake reakcije publike, Beckinsaleova za svoju ulogu dobiva same pohvale.

Iste godine rađa kćer (koju ima s dugogodišnjim dečkom Michaelom Sheenom), te glumi u svom prvom holivudskom visokobuđetnom projektu 'Brokedown Palace' gdje joj društvo pravi Claire Danes. Beckinsale u filmu glumi amerikanku koju, dok je u Tajlandu s prijateljicom, uhvate s heroinom i osude na 33 godine zatvora. No, taj film po budžetu nije se mogao mjeriti sa slijedećom holivudskom produkcijom.

Nakon televizjske obrade 'Alice Through the Looking Glass' (1999) i filma 'The Golden Bowl' Henryja Jamesa, Kate dobiva ulogu u visokobudžetnom epu o Drugom svjetskom ratu 'Pearl Harbor' (2001) Michaela Baya. U filmu Kate glumi Evelyn, predivnu medicinsku sestru rastrganu između ljubavi prema dvojici vojnika. Nakratko se vraća niže-produkcijskim uratcima filmom 'Lautel Canyon' u kojem igra studenticu s Harvarda koja zastrani nakon što iskuša divlju stranu života, ali glumica se ubrzo vraća holivudskoj produkciji - glumi u gotičkoj horor-akcji o borbi vampira i vukodlaka 'Underworld' (2003).

Film je bio veliki hit i osigurao je već i prednastavak i nastavak. Iste godine obznanjuje zaruke sa režiserom filma Lenom Wisemanom. Slijedeća filmska uloga bila je ona nasuprot Garyju Oldmanu u filmu 'Tiptoes', a ne prolazi mnogo vremena i Beckinsaleova se vraća borbi sa ne-mrtvima u akcijskoj horor-avanturi 'Van Helsing' u kojoj joj je partner Hugh Jackman.

Kate Beckinsale boluje od čira na želucu, navodno mrzi nositi gaćice, a britanski magazin 'Hello' proglasio ju je najljepšom Britankom. Za glumu kaže: 'Svakim projektom kojeg radiš, iznosiš na vidjelo dio sebe, otkrivaš se. Mislim da je to jako dobar način za razvoj svoje osobe.' O vezama kaže: 'Da sam prije znala da je isti smisao za humor jako važan za partnestvo, izbjegla bih mnogo seksa!'