Fatih Akin

25.08.1973 Hamburg, Njemačka Fatih Akin

Zovu ga egzotična njemačko-turska mješavina, no on to ne voli. S 'Gegen die Wand' osvojio je Zlatnog medvjeda u Berlinu i donio ga Njemačkoj nakon 22 godine.

Fatih_Akin

Zanimljivo je kako je 'Gegen die Wand' (2004) prvo bio odbijen, pa potom prihvaćen za sudjelovanje u konkurenciji Berlinala. Na poslijetku ga je, na veliko oduševljenje njemačkih novinarada, predsjednica žirija Frances McDormand proglasila pobjednikom.

Fatih Akin rodio u Hamburgu u turskoj obitelji, a cijelu ideju za film potaknuo je istinit događaj kada ga je njegova prijateljica Turkinja zamolila da je oženi kako bi pobjegla konzervativnoj obitelji. Odbio je. Svjestan i ponosan na svoje porijeklo rekao je da je snimio ovaj film kako bi pokazao Turcima da je sve što imaju lijepo i vrijedno.

Studirao je u Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu. Filmski debut bio je kratki film 'Sensin – Du bist es!' (1995) za koji je napisao i scenarij, a dobio je nagradu publike na hamburškom festivalu kratkog filma. Njegov drugi kratki film 'Getuerkt' (1996) osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a zatim slijede dugometražni filmovi koji mu redom osvajaju priznanja.

Prvi film dugog metra, 'Kurz und schmerzlos' (1998), dobiva devet nagrada: među njima prestižnog Brončanog leoparda u Locarnu i nagradu za najboljeg mladog redatelja na 'Bavarian Film Award'. Slijedili su romantični filmovi: 'Im Juli' (2000), u kojem je glumila srpska glumica Branka Katić, a zatim 'Solino' (2002). U međuvremenu, potpisuje uradak 'Denk ich an Deutschland - Wir haben vergessen zurückzukehren' (2001) i pojavljuje se kao član internacionalnog žirija na Berlinaleu.

Četvrti film 'Gegen die Wand' (2004) donosi mu velik uspjeh i široku distribuciju, a mladi redatelj već se prihvatio novog posla: režira komediju pod naslovom 'Sold Kitchen' koja je ležerna i lagana u usporedbi s prethodnim ostvarenjem.  Inače, Fatih se pojavljuje i kao glumac, scenarist, redatelj, a posljednji uradak 'Gegen die Wand' potpisuje i kao producent.

Interview s Fatih Akinom,  tada još vrlo svježim pobjednikom Berlinalea, možete pročitati ovdje.