Steven Spielberg

18.12.1946 Cincinnatiju, Ohio, SAD Steven Spielberg

Najbogatiji filmaš na svijetu jednom je izjavio 'Moj životni poziv je da sanjam.' A dok sanja, drži Hollyvood u šaci. Doslovno.

Steven_Spielberg

Mladi Steven Allan Spielberg nakon završene srednje škole Arkadia, u Phoenixu, dva puta pokušava upisati USC fakultet, ali biva odbijen. Kasnije upisuje California State University u Long Beachu, ali studij napušta 1968. kako bi se koncentrirao na karijeru. Diplomu prima 2002. na temelju svojih izvanrednih postignuća u svijetu filma. Jedan od njegovih prvih režiserskih radova film je 'Battle Squad' (1961) u kojem kombinira snimke iz Drugog svjetskoga rata sa snimkama aviona na tlu dajući dojam da avion leti.

U drugoj polovici šezdesetih snima niz filmova koji najavljuju teme koje će ga i kasnije zaokupljati: 'Firelight' (1964) - film o izvanzemaljcima koji napadaju mali američki grad, 'Amblin' (1968) - film čiji naziv danas nosi Spielbergova producentska kuća. Ranih 70-ih mladi režiser radi na televiziji ('Night Gallery', 'Marcus Welby, M.D.', 'Colombo' i dr.), a 1974. snima svoj do tada najzahtjevniji film: 'Sugarland Express' s Goldie Hawn. No tek slijedeće godine doživljava planetarni uspjeh trilerom 'Ralje'. Ova klasična priča o napadima morskih pasa započela je tradiciju tzv. ljetnih kino-hitova!

1977. snima 'Bliske susrete treće vrste', jedinstvenu i originalnu NLO-priču, danas filmski klasik koji je mladom režiseru donio njegovu prvu nominaciju za Oscara. Nakon toga, baca se i u producentske vode te producira ne baš uspješni 'I Wanna Hold Your Hand'. Među 'zlatne režisere' vraća se filmom kojeg radi u suradnji s Georgeom Lucasom - 'Otimači izgubljenog kovčega' (1981), prvi je u nizu filmova s Indiana Jonesom (Harrison Ford) kao glavnim likom. 1982. producira i režira dva uspješna uratka: mračni 'Poltergeist' i kultni 'E.T.'. Kao producent, dobro se dosjetio da, zahvaljujući popularnosti filma, zaraditi može i sa strane - na figuricama, majicama s logom filma i sl. Osim tog pionirskog pothvata, smatra se i jednim od prvih zagovornika specijalnih efekata u filmu.

1984. snima nastavak 'Indiana Jones: Ukleti hram', te producira neke od svojevremeno najvećih hitova: 'Gremlini' (1984) i 'Povratak u budućnost' (1985). Iste godine snima afroameričku dramu 'Boja purpura' s Whoopy Goldberg i Oprah Winfrey, a 1987. svijetu predstavlja 'Carstvo sunca'. Svojim radom obilježava i kraj osamdesetih: producira animirano-igranu akciju 'Tko je smjestio Zeki Rodgeru' (1988), producira i režira sladunjavu dramu 'Always' (1989), 'Indianu Jonesa i posljednji križarski pohod' (1989) te 'Povratak u budućnost 2' (1989). Spielbergov radni opus uključuje i animiranu produkciju, pa tako financira TV-crtiće kao 'Tiny Toon Adventures', 'Animaniacs', 'Freakazoyd' i dr.

Ranih 90-ih snima dječju Petar Pan fantaziju 'Kapetan Kuka' (1991), te producira humornu dramu 'Joe protiv vulkana' (1990). Potom neobičan komični triler 'Arachnophobia' (1990), 'Povratak u budućnost 3' i 'Gremline 2: Novo leglo'. 1993. dolazi 'Jurski park', film koji je u to doba zasjeo na prvo mjesto ljestvice filmskih zarada. Nakon jurske avanture, okreće se nešto ozbiljnijim temama i snima 'Schindlerovu listu' (1993), dramu o Holokaustu za koju dobiva Oscara za režiju i za najbolji film. Negdje u to vrijeme producira i početke kultne bolničke serije 'E.R.'.

Sredinom devedesetih s kolegama Jeffreyem Katzenbergom i Davidom Geffenom osniva producentsku kompaniju Dreamworks zaslužnu za hitove kao 'Zorro: Maskirani osvetnik' (1998), 'Ljudi u crnom' (1997) i 'Žestoki udar' (1998). 1997. režira epski spektakl 'Amistad', a godinu kasnije na velika platna dolazi jedno od Spielbergovih najboljih radova - 'Spašavanje vojnika Ryana' - drama o ratnim strahotama Drugoga svjetskoga rata. Na prijelazu milenija producira hitove kao 'Ukleta kuća' (1999), 'Evolucija' (2001) i animirani superhit 'Shrek' (2001). Iste godine producira i kvalitetnu TV-seriju također ratne tematike - 'Band of Brothers'.

Iako ima produkcijsku kuću u rukama, Spielberg se nije htio odreći režije te se okreće mnogim projektima. Režirao je 'Umjetnu inteligenciju' (2001), devedeset milijuna dolara težak znanstveno fantastični uradak koji je, na njegovu žalost, zaradio samo sedamdeset i osam milijuna pa je proglašen neuspjehom. No, na sreću svih obožavatelja, vraća s novim blockbusterom – 'Specijalni izvještaj' – koji je dokazao još jednom da, sada već ostarjeli Spielberg, ima sve što je potrebno da stoji rame uz rame novoj generaciji režisera.

Inače, poznat je kao režiser velikih sci-fi i akcijskih hitova, a s 'Uhvati me ako možeš' (2003), dramom snimljenom prema stvarnim događajima, dokazao je da pretvori u zlato sve čega se uhvati. Naime, film je zaradio nevjerovatnih tristo sedamdeset i tri milijuna dolara. A da voli i cijeni Toma Hanksa pokazuje time što mu dodjeljuje još jednu ulogu. Ovaj put riječ je o 'Terminalu' (2004), priči o imigrantu iz Europe koji zbog problema sa putovnicom zaglavi na aerodromu. Iako ovaj film ima sjajne trenutke, kritičari ga proglašavaju jednim od najgorih suradnji Spielberg/Hanks.

Mnogo poznatiji i isplativiji film bio je remake znanstveno fantastičnog klasika 'Rat svjetova' (2005), u kojem je glavna zvijezda bio Tom Cruise. Nakon ovoga hita, uslijedio je 'Munchen' (2005), napeta ratna drama koja je opisala masakr na Olimpijskim igrama održanim u glavnom njemačkom gradu 1972. godine. Unatoč različitim kritikama, zbog političih stajališta ovaj film biva proglašen jednim od Spielbergovih remek-djela.

Krajem godine, shvativši da je dosegnuo vrh kao poslovni čovjek, Spielberg i njegovi suradnici prodaju studio Dreamworks SKG hollywoodskom filmskom gigantu Paramount Picturesu. Studio nikada nije dosegnuo svoj puni potencijal, ali je zato donio Spielbergu pozamašnu količinu novca.

Tijekom ljeta 2007. godine, u Hollywoodu je objavljeno da će slijedeći Spielbergov projekt biti četvrto izdanje kultnog Indiane Jonesa. Osamnaest godina nakon posljednjeg iz serije, izlazi novo izdanje popularne franšize  pod nazivom 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje'. Na setu su se ponovo spojili stari znanci – Spielberg, George Lucas i Harrison Ford.

Ukratko o konstantama koje se provlače kroz Spielbergovu kinematografiju: ovaj kum glumice Drew Barrymore često portretira očeve kao bezobzirne i nemarne, djecu stavlja u opasne situacije i bavi se problemima Drugog svjetskog rata. Poznate su njegove stalne suradnje s kompozitorom Johnom Williamsom, montažerom Michaelom Kahnom, te ljubav prema radu sa glumcima Tomom Hanksom i Tomom Cruiseom. U svojoj karijeri dobio je mnoge režiserske nagrade (American Film Institute Life Achievement Award, 1995 i dr), ali i civilna priznanja kao službeno Njemačko državno priznanje za odgovorno prikazivanje događaja iz njemačke povijesti ('Schindlerova lista').

S glumicom Amy Irving ima sina Maxa (1985), dok sa sadašnjom suprugom Kate Capshaw ima Tea, Sashu, Sawyera, Mikaela i Destryja. Prije nekoliko godina dijagnosticiran mu je Aspergerov sindrom. Za svog filmskog uzora navodi Davida Leana, a prije svakog režiserskog poduhvata obavezno pogleda ova četiri filma: 'Sedam samuraja', 'Lawrence od Arabije', 'Predivan život' i 'The Searchers'. Na pitanje po kojim bi svojim filmovima volio da ga se pamti, odgovara: 'E.T.' i 'Schindlerova lista'. Ujak Morty, kako ga naziva Gwyneth Paltrow, koji, usput, nikada ne pije kavu, financijski je težak nešto manje od 2,5 milijarde dolara.