Stan Lee

New York. SAD Stanley Martin Lieber

Priča o čovjeku koji je volio crtati mišićave muškarce u tajicama, iliti kako je revolucioniran svijet američkih superheroja, a strip postao multimilijunski biznis.

Stan_Lee

Stan Lee je sa samo sedamnaest godina počeo raditi u kompaniji Martina Goodmana, tada zvanoj ‘Timely Comics’ a danas poznatijoj pod imenom ‘Marvel Comics’. Bilo radi obiteljskih veza (Goodman je bio u braku s njegovom sestričnom!) ili stvarno pokazanog talenta, Lee već sa dvadeset godina napreduje iz običnog potrčka u najmlađeg urednika i pisca stripova. Prvi rad koji potpisuje je nekoliko vinjeta unutar stripa 'Captain America' 1941. godine, ali pod pseudonimom Stan Lee, kako je kasnije izjavljivao, iz ne baš posebno visokog mišljenja o stripovima. Nedugo zatim biva mobiliziran u američku vojsku gdje radi na produkciji vojnog promidžbenog materijala.

Nakon povratka sa 'bojišnice' vraća se na staro radno mjesto, ali uvjeti rada se u tim poslijeratnim godinama podosta mijenjaju. Pod utjecajem nekih senatora i psihijatara, osupnutih utjecajem 'loših' stripova na mlade, osnovana je nacionalna kampanja za decentnost koja je proizvela vrlo rigorozan 'Comics code' uglavnom korišten kao klasično sredstvo cenzure, tako omiljene u Americi! Lee je proveo idućih desetak godina crtajući i surađivajući na nizu strip serijala za današnje prilike vrlo benignih sadržaja, od romantičnih do westerna ili ležernih naučno fantastičnih priča. Za to vrijeme konkurencija nije spavala, a najveći među njima, 'DC Comics', su bacili na tržište novu generaciju superheroja predvođenih Supermanom, Batmanom i Flashom te ubrzo prerasli sva očekivanja u prodaji.

Uvidjevši da se nešto mora promijeniti ili im neće biti spasa, Lee je u dogovoru s generalnim bossom pokrenuo novu ediciju unutar 'Marvela' i 1961. je kreirana legendarna skupina superheroja 'Fantastic Four'. Osnovna razlika među ove dvije grupacije konkurentskih izdavačkih kuća je u tome što se 'Marvel' odlučio svoje super heroje postaviti u realan svijet, ne u Metropolis, Gotham ili slično, već običnim ljudima dati nenadane supermoći, najčešće uzrokovane tada vrlo aktualnom atomskom energijom. Takva karakterizacija je uzrokovala ne baš idealizirane karakterne osobine u njima, oni su ipak smrtnici kao i svi mi, imaju dileme, loše dane, katkada su i tjeskobni ili impulzivni, ali ponajprije zbunjeni time što im se događa i moraju se nekako nositi sa svime.

Nakon neviđenog uspjeha koji je polučio sa 'Fantastic Four' na kojem je surađivao sa Jackom Kirbyem, Lee je pokrenuo produkciju niza novih strip serijala. Tako su rođeni ‘The Incredible Hulk’, ‘Iron Man’, ‘The Mighty Thor’ i ‘X-Men’ te ‘Daredevil’ u suradnji s Billom Everettom. Sami 'Fantastic Four', bolje rečeno njihovih prvih, originalnih osamdeset nastavaka, postali su uzor i neka vrsta Biblije svim modernim stripovima o superherojima. Sam Lee je često govorio da ga klasični stripovi o superherojima poput Supermana nimalo ne zanimaju, budući da su likovi i radnje prilično plošni i predvidljivi, a ako se nikada ne zabrineš za svog junaka ili ishod borbe, gdje je tu uzbuđenje i gušt čitanja?!

S takvim idejama je 1963. godine rođen njegov možda najdugovječniji superheroj 'The Amazing Spiderman'. Po prvi puta se pojavljuje u knjižici 'Amazing Fantasy No.15' gdje je uz Leea kao autor potpisan i Steve Ditko, a svađa oko toga koji od njih je stvarni kreator traje i dalje (danas se taj broj može kupiti od kolekcionara za više od 27 000 dolara!!!). Označen kao 'the hero that could be you' vrlo se brzo i još uspješnije ubacio među postojeći svijet fantastičnih junaka, predstavljen kao običan dečko koji nakon ugriza radioaktivnog pauka dobiva supermoći napravio je baš taj potrebni odmak od ostalih. Po prvi puta je srušen zid između superheroja i njegovog unutarnjeg svijeta, tako uz nevjerojatnog Spidermana njegov alter ego Peter Parker nije ništa slično, on je i dalje običan teenager pun problema, ljubavnih, socijalnih ili novčanih…

Uz još masu raznoraznih superheroja na kojima je radio, još jedan trenutak u njegovoj karijeri je označio prekretnicu u američkoj strip kulturi. Taj događaj se desio 1971. godine kada je Stan Lee indirektno izmijenio famozni 'Comics code' objavljujući po narudžbi Američkog ministarstva prosvjete i zdravstva strip o opasnostima od droga. Osmislio je priču u kojoj Spidermanov prijatelj postaje ovisan o tabletama, ali rigorozni cenzori nisu niti u takvom kontekstu željeli dati zeleno svijetlo. 'Marvel' se ipak odlučio za hrabar potez i objavio strip bez odobrenja 'CCA', strip se super prodavao, dobili su i nekakve nagrade za osvješćivanje društva, a kao posljedica se desilo da su droge i slične negativnosti društva u budućnosti dopuštene pod uvjetom da su prikazane u negativnom svijetlu!!!

Uz sudjelovanje u produkciji čitavog niza animiranih i igranih serijala prema postojećim strip herojima, pisanja scenarija za filmove i slično, danas Stan Lee radi i na originalnim animiranim projektima poput 'Stripperelle' ili projekta u pripremi koji bi uključivao Hefnerove 'Playboy' zečice. Pravi fanovi mogli su ga primijetiti i u nekim igranim filmovima gdje se onako ležerno prošeta kroz kadar, na primjer kao prodavač hot-doga u 'X-Menu', radnik na festivalu u 'Spider-Manu', kako prelazi cestu u 'Daredevilu' ili kao čuvar zgrade u 'Hulku'… Za detaljniju filmografiju koja je doista opširna kliknite ovdje.