Orlando Bloom

13.01.1977 Cantebury, Kent, England, Uk Orlando Bloom

Najbolji izvozni glumački proizvod Velike Britanije u 2003. godini.

Orlando_Bloom

Otac Harry Bloom (Židov, Južnoafrikanac) bio je poznati odvjetnik i aktivist; autor značajnog anti-apartheid djela 'Transvaal Episode', no umro je dok su Orlandu bile 4 godine. Njega (dobio je ime po liku iz romana Orlando Virginie Woolf) i sestru majka je poticala na proučavanje i bavljenje umjetnošću.

Sa 16 godina, 1993, seli se u London i pridružuje National Youth Theatru na dvije godine. 1995. dobio je stipendiju British American Drama Academy, nakon čega nastavlja obrazovanje na Guildhall School of Music and Drama u Londonu gdje sudjeluje u produkcijama poput 'Peer Gynt', 'Mephisto', 'Twelfth Night', 'The Seagul', 'Antigona', a povremeno se pojavljuje na TV ekranima u serijama 'Casualty' and 'Midsomer Murders'.

Za vrijeme studija 1998. gotovo je umro od posljedica opasnog pada s trećeg kata. Obzirom na ozbiljnu povredu leđa, doktori su vjerovali da će ostatak života provesti u invalidskim kolicima, no 12 dana nakon operacije Orlando je odšetao iz bolnice.

Nekoliko dana prije diplome na Guildhallu otišao je na audiciju za ulogu Faramira u Peter Jacksonovoj triologiji 'Lord of the Rings', ali dobio je ulogu vilenjaka Legolaisa. Snimanje je trajalo 14 mjeseci na Novom Zelandu (sva 3 dijela snimala su se istovremeno), bilo je naporno i zahtjevno (lekcije jahanja, borbe s noževima i mačevima, gađanje luko i strijelom), ali mu se višestruko isplatilo.

'Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' premijerno je prikazan 2001, poharao box-office i postao 11. najisplativiji film svih vremena, a glumci internacionalne zvijezde. Iste godine prikazan je i drugi film u kojem glumi, 'Black Hawk Down' Ridley Scotta. Ulogama u oba filma mladi glumac oduševio je i kritičare i publiku.

Nakon dva blockbustera pojavljuje se u dva niskobuđetna britanska filma 'Lullaby of Clubland' i 'Deed Poll'. Prosinac 2002. je vrijeme premijere drugog dijela triologije 'Lord of the Rings:Two Towers'. Film je srušio box office rekod prvog dijela, a treći dio se očekuje krajem 2003. kada ga možemo gledati i u avanturističkim filmovima 'Ned Kelly' i 'The Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl'. Trenutno je na setu 'Troy", epskog visokobuđetnog filma u kojem glumi s Brad Pittom.