Luc Besson

18.03.1959 Pariz, Francuska Luc Besson

Svestrani francuski filmaš koji je kroz svoju dugogodišnju karijeru isprobao svaki žanr i pritom stvorio nekoliko kultnih filmova.

Luc_Besson

Rođen u Parizu, mladenačke dane provodi s roditeljima, instruktorima ronjenja, na  avanturama koje su se protezale od Grčke pa do bivše Juge. Sunce, more, sol i delfini ostavljaju dubok utjecaj na mladog Luca, koji želi krenuti roditeljskim stopama i postati morski biolog te pritom živjeti u simbiozi sa morskim sisavcima. Ova opsjednutost podmorjem doći će do izražaja u njegovim kasnijim radovima, kao što su 'Veliko plavetnilo' i 'Atlantis'.

Međutim, život vrlo često pokaže da ima sasvim drukčije planove – nesreća koja mu se dogodila na ronjenju zauvijek raspršuje njegove dječačke snove i vraća ga natrag u Pariz. Gradski život Bessonu otkriva čari televizije i kino dvorana. Filmska čarolija potisnut će strast za morem i baciti ga u svoje vlastite vode.

Sa devetnaest godina odlazi u Hollywood gdje peče zanat radeći kao asistent režisera. U tom razdoblju, dosta često eksperimentira s kratkim filmom i muzičkim spotovima. Njegov filmski debi, crno-bijela sci-fi drama 'Le Dernier Combat' ugledala je svijetlo dana 1983. godine i okitila se dvjema prestižnim nagradama na Avoriaz Science Fiction Film Festivalu. Osim što je film rađen kao nijemi, ostati će zapamćen i po izuzetnoj kameri, koju je redatelj i osobno potpisao.

Tu praksu Besson zadržava i na svojim budućim projektima jer, kako sam kaže: 'Zašto gubiti vrijeme objašnjavajući kameru i kutove snimanja nekom trećem? On će ionako sve moje naredbe slušati sa pola uha, ja ću poludjeti i reći – to nije ono o čemu smo pričali, želim kameru tamo! Mislim da je za sve bolje da to napravim sam'. Iste godine, nakon izlaska njegova prvijenca, osniva svoju producentsku kuću Films of the Wolf, koja je kasnije postala svjetski poznata zahvaljujući filmovima kao što su 'Taxi', 'The Dancer', 'Transporter', itd.

Bessonov drugi film, 'Subway' (1985.), svojevrsna je tragikomična krimi drama o stanovnicima pariške podzemne željeznice. Stilom i tonom film je uspoređivan sa muzičkim spotovima, ali s vremenom postao kultnim klasikom francuske kinematografije.

Snimka svjetskog prvaka na dah, Jacquesa Mayola kako se spušta na dubinu od devedeset i dva metra, dala je Bessonu ideju za treći i njegov najosobniji film – 'Veliko plavetnilo' (1988). Film se bavi pričom ronioca na dah koji mora birati između ljubavi prema ženi i strasti za morem. Film je snimljen na engleskom jeziku pa nakon što je pokorio europsku, isti učinak je osjetila i engleska te američka publika. Ono po čemu će film ostati zapamćen je odličan soundtrack i prepoznatljiva širokokutna kamera koja je na vrlo uvjerljiv način uhvatila podmorje i njegove stanovnike. Film je kasnije doživio i reizdanje u obliku trosatne režiserove verzije.

1990. Besson se na filmsku scenu vraća sa svojim najvećim dotadašnjim hitom, 'Nikita', pričom o preblematičnoj djevojci koju vlada pretvara u stroj za ubijanje politički nepodobnih osoba. Uloga Nikite pripala je tadašnjoj Bessonovoj ženi Anne Parillaud, koju je u lošem američkom remakeu pod nazivom 'Point of No Return' (1993.) zamijenila Bridget Fonda. Godinu dana nakon uspjeha Nikite, Besson se ponovo vraća morskom svijetu u dokumentarcu 'Atlantis'.

'Leon profesionalac' iz 1994. slijedeći je dugometražni uradak (prvi hollywoodski) ovog svestranog filmaša. Film se bavi međuljudskim odnosom između profesionalnog ubojice (Jean Reno) i njegove mlade štićenice (Natalie Portman). 1997. godine vraća se sf korijenima, i to s odličnim 'Petim elementom' čiju je ideju njegovao još iz srednje škole. Riječ je o vizualnom čudu koje je okupilo zavidnu zvjezdanu ekipu (Bruce Willis, Gary Oldman, Milla Jovovich), a samom redatelju donijelo dvije prestižne nagrade, Cesar i Lumiere de Paris d'Unifrance.

Nakon toga Luc režiju stavlja u drugi plan te se u potpunosti posvećuje pisanju scenarija i produciranju. 1998. godine nastaje upravo jedan takav naslov, zabavna akcijska avantura 'Taxi' koja je brzo stekla mnoštvo obožavatelja pa su nastavci maštovitog imena 'Taxi 2' (2000) i 'Taxi 3' (2002) bili i više nego očekivani. 2001. piše i producira akcijsku komediju 'Wasabi', a sljedeća godina označila je nastanak još jednog megapopularnog Bessonovog projekta – akcijski 'Transporter' s Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi.

Tada odlučuje da će malo eksperimentirati sa žanrovima pa producira i piše sljedeće naslove – romantičnu komediju 'Fanfan la Tulipe' (2003), sportski 'Michel Vaillant' (2003), krimi horor 'Krvava romansa' (2003). 2005. godine radi na nastavku velikog kino-hita – 'Transporter 2' te piše scenarij za 'Vjernog Dannyja' u kojemu glume Morgan Freeman i Jet Li. 'Bandidas' (2006) sa Penelope Cruz i Selmom Hayek u glavnim ulogama osvojio je odlične kritike, a iste godin Besson se vraća režiji. Ovaj put radi se o animiranom kino-hitu 'Arthur u zemlji Minimoya' koji nas je podsjetio na njegove redateljske sposobnosti. Trenutačno je u izradi i nastavak ove animirane poslastice, a posljednji Bessonov film koji smo imali prilike u kinima pogledati je 'Transporter 3'.