Uwe Boll

22.06.1965 Wermelskirchen, Njemačka Uwe Boll

Dr. Uwe Boll, ekspert za film i televiziju, uložio je puno godina truda i još više novaca da postane - najgori redatelj svih vremena.

Uwe_Boll

Iako snima akcijske filmove, bavi se boksom i izgleda kao razbijač, redatelj Uwe Boll je u biti – intelektualac. Zloglasni filmaš ne samo da je pohađao više studija, nego je i doktorirao književnost, zbog čega se u raznim porukama i dopisima potpisuje kao dr. Uwe Boll. Svoju ljubav prema filmu pokazivao je već u mladim danima, kada je snimio brojne kratkiše, a zatim je na fakultetu u Münchenu i Beču pohađao i filmsku režiju, mada će zlobnici reći da se to baš i ne vidi. Njegova disertacija bavi se televizijskim serijama i teorijom žanra, tako da dr. Boll ima crno na bijelo dokaz da je ekspert za film i televiziju. A što je s praksom na filma? E, pa tu Boll ima specifične rezultate – iako dosta snima i radi, doživljava takve komercijalne i kritičarske neuspjehe da ga nazivaju 'najgorim redateljem svih vremena', 'majstorom grešaka', 'Antikristom' i 'pokorom za gledatelje'. Ukratko, kroči stazama Eda Wooda – iz poraza u poraz ide do konačne legende.  

Njegov prvi film bila je komedija ‘German Fried Movie', koju ju napisao i režirao s producentom Lustigom, ali ne Brankom nego Frankom. Film na IMDB-u ima prosječnu ocjenu od 1.3, pa možemo reći da je već s tim filmom Boll počeo graditi 'ugled' najgoreg od najgorih. Boll će kroz cijelu svoju karijeru  snimati 'šundovske filmove' iz žanrova kao što su: akcijski, triler, ratni i fantasy/SF, no u zadnje vrijeme se specijalizirao za ekranizacije video igara ('Blood Rayne', 'Alone in the Dark', 'House of the Dead'). I baš kao i u igricama, i u njegovim filmovima je izlišno uopće prepričavati radnju – hrabri junak (obično Michael Pare) ili sexy junakinja (npr. Kristanna Lokken ) bore se protiv vampira, čudovišta i ostalih zločinaca, a sve uz puno akcije koja pokušava biti čim spektakularnija. Blair Erickson, koji je surađivao s Bollom na pisanju scenarija za 'Sam u tami', požalio se da Boll krade ideje iz drugih filmova i u scenarij stavlja stvari koje se ne uklapaju u njega. No, Boll ima svoju estetiku, koja uključuje jurnjave automobila i scene borbi, koje ubacuje i kad nisu u scenariju, i to pod šifrom 'pretjerana akcija'. 


'Alone in the Dark', r: Uwe Boll, trailer

Iako se zaista stalno trudi snimati čim više filmova sa što većim budžetom, rezultati su redovito porazni. ‘Bloodrayne’ je tako koštala 25 milijuna dolara a zaradila točno desetinu tog budžeta, ‘Alone in the Dark’ težio je 20 a nadoknadio samo 5 milijuna zelembaća. Netko mora biti kriv za slab komercijalan uspjeh filmova, pa Boll optužuje distribucijsku kompaniju Romar, koji su uz kritičare i vlasnike kina, jedni od dežurnih krivaca za Bollove neuspjehe. Njegovi filmovi uvijek se nalaze blizu dna ljestvice, bilo po glasovima publike, bilo po mišljenju kritičara. Na ljestvici IMDB-a njegovi filmovi su redovito na listama 100 najgore ocijenjenih filmova ('Blood Rayne' 97., 'Alone in the Dark' 44., 'House of the Dead' 25.). 

Ipak, nekim njegovim filmovima se zna i posrećiti. Triler s elementima tinejdžerske drame, 'Heart of America' (2003.) temelji se na pokolju u školi u Columbineu, i općenito se smatra najozbiljnijim Bollovim radom. Legendarni autor očajnih filmova dobio je odlične kritike i za 'Postal' iz 2007., koji je proglašen i 'urnebesnom komedijom u stilu braće Farrelly'. Ova komedija s Bin Ladenom očito i nije zamišljena kao film za ljubitelje dobrog ukusa, uostalom što reći o redatelju koji taj film promovira majicom s natpisom 'Ovu majicu smo financirali s nacističkim zlatom'.


'Postal', r: Uwe Boll, trailer

Ipak, ostaje na ratnoj nozi s kritičarima, koji se naprosto natječu koji će žešće popljuvati njegov film. No, on im ne ostaje dužan, naziva ih 'retardiranim' i 'glupim', a smislio je i maštovitu osvetu. 2006. je objavio natječaj na koji su pozvani oni kritičari koji su napisali bar dvije potpuno negativne kritike nekom od njegovih filmova. 'Dobitnici' su dobili šansu za boks–meč s njim. Kasnije su se neki kritičari žalili da iz poziva nije bilo jasno da će meč biti pravi, no Uwe je u svakom slučaju iskoristio šansu i - prebio par kritičara.

Ako i nije genijalni redatelj, Boll je majstor samoreklame, uvijek ima ideje kako privući pažnju medija. Tako je nedavno organizirao i aukciju na kojoj se moglo kupiti ulogu u njegovom filmu, no rezultat je bio uobičajeno porazan - nitko se nije javio. 


Uwe Boll polemizira s filmskim kritičarima

Kao i njegov hrvatski dvojnik Jakov Sedlar, i Boll možda radi katastrofalne filmove, ali producentske sposobnosti su mu neosporne. Na opće zgražavanje protivnika nikako ne odustaje od snimanja, i uporno pronalazi sredstva za prilično skupe filmove, u kojima glume i zvijezde kao što su: Christian Slater, Tara Reid, Jason Statham, Leelee Sobieski, Ray Liotta, Claire Forlani, Burt Reynolds te sir Ben Kingsley, kojemu je jedan kritičar preporučio da poslije nastupa kod Bolla – vrati Oscara. I dok Ameri financiraju filmove preko velikih studija, Boll to čini preko svoje filmske kuće, Boll KG, koju je osnovao 2000. U međuvremenu je stekao podosta iskustva u produkciji, pa je napisao i knjigu 'Kako snimati filmove u Njemačkoj'.  

Tajna Bollova producentskog uspjeha dijelom leži u njemačkoj podršci domaćim filmovima i autorima. Naime, ako investiraš u filmsku produkciju u Njemačkoj, vlada vrati 50 % novaca, a sva sredstava uložena u film računaju se kao odbitak od poreza. Zato možda svi Bollovi filmovi i mogu propasti, ne nadoknadivši ni pola proračuna, ali Boll i dalje snima sa smiješkom. Ček', ček', nije valjda da je netko uspio s formulom iz 'Producenata':  što više propalih filmova snimiš – to si uspješniji?

Bilo kako bilo, Boll još uvijek ima jednog asa u rukavu, snimi li vlastitu autobiografiju - može biti siguran da ima hit.

s.p.