Robert Redford

18.08.1936 Santa Monica, California, USA Charles Robert Redford Jr.

'Redford je samo još jedan od mnogih plavokosih kalifornijskih momaka – baci štap u Malibuu i pogodit ćeš šest takvih.' Malo teže jer rijetko tko posjeduje takvu kombinaciju šarma, intelekta, talenta i dobrog izgleda.

Robert_Redford

Kako je krenuo, mogli bismo pomisliti da se u svima nama krije jedan Redford. Bio je nestašan klinac koji 1955. godine (iste godine mu umire i majka) završava srednju školu te pomoću bejzbolske stipendije upisuje 'University of Colorado'. Potonji nije uspio završiti jer mu je zbog pozamašne količine alkohola u krvi bilo otežano praćenje nastave pa tako 1957. odustaje od studija i sljedećih godinu dana provodi u Europi radeći kao slikar.

U kasnim 1950-ima i u ranim 60-ima počinje se pojavljivati u mnogim televizijskim serijama kao što su 'The Twilight Zone', 'Maverick', 'Naked City' i još mnoge druge. Njegov nastup posebno je bio hvaljen u seriji 'In The Presence of My Enemies' gdje je ostvario epizodnu ulogu, a prvu nominaciju za 'Emmy' zaradio je svojom izvedbom u 'The Voice of Charlie Pont' 1962. godine. Malom ulogom u predstavi 'Tall Story' 1959. započinje svoju broadwaysku karijeru da bi najveći uspjeh na daskama koje život znače doživio igrajući lik konzervativnog muža Elizabeth Ashley u predstavi 'Barefoot in the Park' Neila Simona 1963.

Redford se po prvi puta pojavljuje na velikome platnu 1962. godine kada zajedno sa Sydneyem Pollackom i Tomom Skerrittom nastupa u antiratnom filmu 'War Hunt', a njegova uspješna broadwayska karijera omogućila mu je dobivanje značajnijih uloga u većim filmskim projektima. Također je mogao i birati angažmane pa tako odbija ulogu u filmu koji je proslavio Dustina Hoffmana 'The Graduate' uz komentar 'nikada nisam izgledao kao dvadesetjednogodišnji student koji nikada nije ševio'. Radije se poistovijetio s likom kauboja te zajedno sa Paulom Newmanom odrađuje odličan posao u 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' 1969. Ta je uloga zacementirala njegov filmski imidž inteligentnog, pouzdanog i ponekad prepotentnog pozitivca.

Nakon toga nastupa u nekoliko filmova koji, iako posjeduju određenu artističku vrijednost, nisu polučili značajnije rezultate na box officeu. 1973. godina bila je vrlo važna za Robertovu karijeru kada snima 'The Way We Were' sa Barbarom Streisand i 'The Sting' sa Paulom Newmanom za koji kaže da je jedini film s kojim je potpuno zadovoljan glede svoga nastupa. Ove uloge su ga lansirale u sam vrh glumačke elite pa je sljedeće tri godine broj jedan što se tiče izbora glumaca u Hollywoodu.

Redford svoj režiserski debi ostvaruje u filmu 'Ordinary People' koji mu je donio i Oskara za najboljeg režisera 1981. godine. Na svoj sljedeći režiserski angažman čeka punih osam godina, a u međuvremenu prihvaća uloge u mnogim filmovima, između kojih treba izdvojiti i Oskarom nagrađeni 'Moja Afrika'. 1988. godine režira 'The Milagro Beanfield War', a posebno se dopao kritičarima te stekao mnogo fanova radeći na filmu 'A River Runs Through It' sa Brad Pittom u glavnoj ulozi 1992. te sa filmom 'Quiz Show' koji mu je donio još jednu nominaciju za Oskara u kategoriji za najboljeg režisera 1994.

No, 90-te nije proveo samo režirajući nego je i glumio u filmovima kao što su 'Incident Proposal', 'Up Close and Personal' te možda i najpoznatiji The Horse Whisperer. Nakon 2000. godine Redforda se sve rijeđe viđa na velikome platnu što je i razumljivo jer čovjek ima već i koju godinu, a nije baš da mu fali love. Režirao je i glumio u nekoliko filmova te čak u stilu Davida Attenbrougha napravio i jedan dokumentarac – 'Sacred Planet'. Posljednji Redfordov uradak možete pogledati i u kinima – Jaganjci i lavovi, u kojem je uz ostvarenu ulogu, uspio i izrežirati cijelu priču.

Californijski 'zlatni momak' oduvijek je bio zainteresiran za izradu i distribuciju filmova neovisnih filmaša pa tako 1981. u Park Cityju, u srcu Utaha, osniva 'Sundance Institute'. Ta neprofitna organizacija je pokrenula raznolike radionice i film festival koji je prerastao u jedan od najutjecajnih festivala nezavisnog filma u svijetu. Redford se također pobrinuo za konstantni medijski prostor svojih 'štićenika' time što je 1995. potpisao ugovor sa postajom Showtime koja se obvezala na 24-satno emitiranje neovisnih filmova na jednom od svojih kanala.

Robert Redford je zaista jedna velika filmska legenda te uopće nije pogriješio što je slikarski život zamijenio glumom. Kolege o njemu imaju samo riječi pohvale pa tako kažu da svaki put kada su surađivali, u njima je pobudio želju i motivaciju da daju sve od sebe. Iza sebe je ostavio mnogo filmova, predstava i serija koje je obogatio svojim nastupom te respektabilni Sundance Film Festival.

Nije nevažno i da je nebrojeno puta bio biran za najljepšeg/najseksipilnijeg muškarca u svijetu filma, a uza sve to se uspio i oženiti sa Lolom Van Wagenen. Razveli su se 1985, nakon 27 godina braka i četvero djece od kojih je jedno umrlo u kolijevci. Redford danas sa svojih 77 godina živi na svom ranču u Utahu i malo mu teže pada činjenica da je svakim danom sve stariji pa se zbog toga nekoliko puta podvrgao operacijama podizanja lica i još koječega.