Drew Barrymore

22.02.1975 Culver City, California, USA Drew Blythe Barrymore

U 15-oj je imala materijala za dva autobiografska toma, ali se iz problematične tinejdžerice pretvorila u sposobnu producenticu i glumicu. Amerikanci je obožavaju što god napravila.

Drew_Barrymore

Dijete glumačke dinastije koja preko pradjeda Johna Barrymorea seže do njene prapraprabake Louise Lane Drew. Sama Drew pojavila se u TV reklami prije no što je prohodala i napunila prvu godinu.

Uloga male Gertie u klasiku 'ET The Extra-terrestrial' (1982) s navršenih 7 godina donijela joj je status talentirane glumice i hrpu obožavatelja! Glumica-dijete ubrzo postaje žrtvom lifestyla 80-ih; više pažnje privlačili su njeni ovisnički  problemi s alkoholom i drogama nego glumačka ostvarenja pa nije čudno što joj je karijera prekinuta zbog problematične i dugotrajne rehabilitacije.

U ranim devedesetima Drew Barrimore ostvaruje impresivan povratak na filmska platna ('Poison Ivy' 1992, 'Batman Returns' 1992, 'The Amy Fisher Story' 1993, 'Mad Love' 1995), no još uvijek joj privatni život obiluje kontroverzama i pikanterijama: kratkotrajni brak s velškim ugostiteljem (u trajanju od mjesec dana), rođendanski ples u talk showu Davida Lettermana koji je završio njenim razgolićenim grudima, poziranje za Playboy… Ništa od toga (a niti niz drugih nestašluka) nije narušilo njen image sveameričke ljubimice, već se tumačilo kao dašak nestašnosti i slobodnog duha.

Lijepa plavuša, širokog, toplog osmijeha, ali vragolastog odsjaja u očima, bila je savršeni sinonim američke ikone prijeko potreban Ves Cravenu za prvu žrtvu u njegovom novom hororu 'Scream' (1996) koji je odgovoran za novi val horora koji je tada poharao filmska platna.

Drew nastavlja s ulogama u mjuziklu Woody Allena 'Everyone Says I Love You' (1996), komediji 'Wedding Singer' 1998, romantičnoj bajci 'Ever After' (1998)...

Barrimore svoje djelovanje nije ograničila samo na glumu, već je vlasnica producentske kuće Flower Films (osnovane 1994) koja je zaslužna za uspješna ostvarenja poput 'Never Been Kissed' (1999), mega hitove 'Charlie's Angels' (2000) i 'Charlies Angels Full Trottle' (2003), 'Donnie Darko' (2001).