Judd Apatow

06.12.1967 Syosset, New York, SAD Judd Apatow

Nekad perač posuđa u stand up klubu, a danas jedan od najtraženijih scenarista i producenata s odličnim smislom za humor i zaradu.

Judd_Apatow

Prvu priliku da nasmije i zabavi publiku poput svog vječnog idola Stevea Martina, dobio je u srednjoj školi kao voditelj školskog radio programa. Zanimljivo je da je Apatow putem radio emisije intervjuirao tadašnje anonimuse koji su se s vremenom razvili u svjetski poznate zabavljače i voditelje. Jedan od njih je i Weird Al Yankovic koji je danas najpoznatiji po parodijama mnogih glazbenih hitova, a tu su i veliki Jay Leno te Jerry Seinfeld.

Za vrijeme svog obrazovanja na USC Film School puno vremena provodio je družeći se sa stand up komičarima te upijajući njihovu britkost i sposobnost da nasmiju i najzahtjevniju publiku. I sam se mnogo puta okušao u stand up-u, ali to ga je iskustvo dovelo jedino do zaključka da je ipak puno bolji kao scenarist nego pod svjetlima reflektora. Prirodan slijed događaja bila je suradnja s drugim komičarima kojima piše scenarij i pomaže im oko nastupa. Zahvaljujući svojoj genijalnoj dosjetljivosti i odličnim smislom za humor, zamijetili su ga Jim Carrey, Garry Shandling i Roseanne Barr koji su često od Apatowa tražili scenarističke intervencije.

1991. godine Apatow započije suradnju s tada malo poznatim glumcem Benom Stillerom koji je pokušavao progurati svoj 'The Ben Stiller Show' na MTV. Iako mu je to bilo prvo iskustvo na poziciji izvršnog producenta na jednom televizijskom showu, Apatow se izvrsno snašao i svojim si radom osigurao nagradu Emmy. Sljedeći projekt na kojem radi je 'The Larry Sanders Show' koji mu donosi ponovni uspjeh na Emmy-jima – za trajanja showa dobio ih je čak 6 za svoj rad na pisanju scenarija.

Inspiriran uspjesima i pohvalama koje je dobijao na račun svojih televizijskih projekata, Apatow se okušao u pisanju scenarija za filmove. 1996. nastaje sportska komedija 'Celtic Pride' (1996) koja nije polučila značajniji uspjeh. Nakon toga slijedi crna komedija 'Cable Guy' (1996) koja je bila puno uspješnija – zaradila je dobru lovu na kino blagajnama i potvrdila Jima Carreya kao urnebesnog komedijaša. Na snimanju tog filma Apatow jw upoznao svoju suprugu, glumicu Leslie Mann s kojom danas ima dvije kćeri, Maude i Iris.

Nakon što je producirao dva hita Willa Ferella ('Anchorman: Voditelj uzvraća udarac', 2004. i 'Nogometni rat', 2005. godine), Apatow je odlučio samostalno režirati. U suradnji sa Steveom Carellom nastaje komedija 'Junfer u četrdesetoj' (2005). Iako se za proizvodnju tog uratka nije potrošilo mnogo (nešto više od 25 milijuna dolara), komedija je postala veliki hit, zaradivši gotovo 110 milijuna zelembaća. Izgleda da je baš ovako nešto bilo potrebno da se ovaj talentirani producent i scenarist vine u zvjezdana nebesa. Apatow je nakon 'Junfera u četrdesetoj' postao prava zvijezda u svijetu komedije i zaradio velik ugled i poštovanje kod svojih kolega u Hollywoodu.

Prošle godine ponovno je sjedio u režiserskoj stolici (a napisao je i scenarij) i to za 'Zalomilo se'. U filmu glume Seth Rogen – smotanko koji spava sa lijepom karijeristicom koju glumi Katherine Heigl, a stvari se zakompliciraju kada ona shvati da je trudna. Ugledni Variety je ovu komediju ovako opisao: 'Eksplozivno smiješna, i to više od bilo kojeg druge komedije u poslijednje vrijeme'. Iste godine zasjeo je na prvo mjesto liste 50 najinteligentnijih ljudi u Hollywoodu te je nastavio svoj produktivni niz. Komedija 'Superbad' koja govori o skupini frustriranih (nedostatak seksa i alkohola) srednjoškolskih geekova prošla je odlično kod kritičara, a ništa manje uspješne nisu bile ni 'Preboljeti Sarah Marshall' (2008) i 'Traži se bodyguard' (2008).

Svojom karijerom dokazao je kako ima talenta, volje i znanja da bude mnogo više od običnog perača posuđa. Apatow je danas jedan od najtraženijih filmaša kada su u pitanju komedije pa s pravom možemo puno očekivati od njegovih budućih projekata – 'Year One', 'Get Him to the Greek', 'Funny People' i vjerojatno najiščekivaniji - ekranizaciju Sherlocka Holmesa u kojoj će glumiti Sacha Baron Cohen i Will Ferrell.