Jamie Foxx

13.12.1967 Terrell, Texas, SAD Eric Marlon Bishop

Od nadahnutog komičara i glumca u humorističnim serijama postao je vlasnik Oscara i to za nezaboravni portret Raya Charlesa.

Jamie_Foxx

Njegova mlada majka Louise vrlo se rano razvela od njegova oca pa su baka i djed preuzeli brigu o malom Jamieu. Uz bakine sugestije počeo je svirati klavir i to već u dobi od tri godine. U drugome razredu osnovne škole već se nazirao velik komičarski talent – Jamie je toliko dobro pričao viceve da ga je učiteljica koristila kao nagradu kad su klinci bili jako dobri na nastavi. Kasnije studira glazbu na poznatom sveučilištu Julliard, prije nego što je započeo karijeru kao komičar i glumac.

Svoje umjetničko ime Jamie Foxx izabrao je jer je za pozornicu zvučnije od njegovog pravog imena, što mu je pomoglo u budućim stand up angažmanima. U klubovima počinje nastupati brzo nakon što seli u Los Angeles 1989. godine. Čak je pobijedio na jednom stand up natjecanju u Oaklandu 1991. Iduće godine dobio je sporednu ulogu u 'Toys' u kojem glavnu ulogu tumači Robin Williams. 1996. godine pojavljuje se u dvije komedije –  'The Great White Hype' i 'Istina o mačkama i psima'.

1996. godine započinje i svoj vlastiti show pod nazivom 'The Jamie Foxx Show'. Iako nije imao neku zavidnu gledanost, Foxx je vrlo lako pridobio dio publike svojim komičarskim sposobnostima, a to iskustvo mu je naravno pomoglo i u daljnjoj glumačkoj karijeri. Prva ponuda stigla je s urbanom komedijom 'Booty Call' (1997) u kojem glumi frenda Tommya Davidsona, a njihov život sastoji se uglavnom od ganjanja zgodnih žena. Slijedi 'The Players Club' (1998) čiji je scenarist i režiser reper Ice Cube i 'Held Up' (1999) u kojem Jamie glumi taoca.

Po prvi puta upustio se u ozbiljnije glumačke vode kad ga je Oliver Stone izabrao za ulogu u filmu 'Samo igra' (1999) i bio je to pun pogodak. Zatim se pojavljuje u filmu 'Mamac' (2000), a nakon toga igra do tada najkompleksniju ulogu u svojoj karijeri, onu u biografskom filmu 'Ali' (2001).

2004. bila je izrazito uspješna godina za Foxxa. Ponajprije zbog filma 'Redemption: The Stan 'Tookie' Williams Story', gdje se našao u ulozi osnivača losangeleske ulične bande The Crips, a onda i zbog komedije 'Breaking All The Rules'. Nakon toga iznenađuje publiku i oduševljava kritiku u ulozi taksista koji je prepušten na milost i nemilost Tomu Cruiseu u 'Collateralu'. Za ovo ostvarenje nominiran je za Zlatni globus i Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Nakon izvrsnog 'Collaterala' uslijedio je još bolji 'Ray', (2004) barem što se Foxxove izvedbe tiče. Njegov portret slavnog i briljantnog glazbenika Raya Charlesa lansirao ga je među najtalentiranije i najperspektivnije glumce njegove generacije. Kući je odnio tri Zlatna globusa i naravno Oscara za najboljeg glumca te godine. 

Akcijski film 'Stealth: Nevidljivi ratnik' nije bio toliko impresivan koliko bi se moglo očekivati, budući da je glavni glumac svježi oskarovac. Uloga cool pilota high tech vojnih zrakoplova bila je samo zabava dok nisu stigle sočnije post-oskarovske ponude. Uslijedio je jedan kvalitetniji projekt – 'Gušteri' (2005) – adaptacija bestsellera marinca Anthonyja Swofforda koji govori o svojim iskustvima u Zaljevskom ratu.

U isto vrijeme Foxx radi i na svojoj glazbenoj karijeri. U suradnji sa poznatim reperom Kanye Westom nastaje hit singl 'Gold Digger' koji je dugo vremena okupirao prvo mjesto Billboardove ljestvice. U listopadu 2005. izlazi i njegov prvi album pod nazivom 'Unpredictable'.

Ponovno se fokusirajući na ono što ipak radi najbolje, zaigrao je ulogu u remakeu hit policijske serije iz osamdesetih 'Poroci Miamija' (2006). Može ga se vidjeti i u 'Komadima iz snova' (2006), filmskoj verziji Broadway mjuzikla o pjevačkom triu kojeg glume Beyonce Knowles, Jennifer Hudson i Anika Noni Rose. Foxx ovdje glumi Curtisa Taylora Jr., vrlo ambicioznog menadžera koji ovaj pjevački trio pretvara u zvijezde, no ne odustaje od svojih uvjeta. 2007. pojavljuje se u glavnoj ulozi u akcijskom trileru 'Kraljevina', a za 2008. godinu priprema biografski 'The Sololist' gdje Robert Downey Jr. igra glavnu ulogu.

Jamie Foxx je i dalje neženja, ali ima kćer Corrine koja se rodila 1995. godine i živi s majkom. Dakle obožavateljice, navalite!