Richard Gere

31.08.1949 Philadelphia, Pennsylvania, SAD Richard Tiffany Gere

Do velikog platna probio se kao talentirani glazbenik, a njegova filmska karijera uvijek je bila puna uspona i padova.

Richard_Gere

Nakon srednje škole upisuje na University of Massachusetts filozofiju i dramu, no odustaje nakon dvije godine te se u potpunosti posvećuje glumi. Njegovi počeci vezani su uz kazališta Princetown Playhouse i Seattle Repertory Company.

1973. dobiva ulogu u predstavi 'Grease' na Broadwayu. Nastavio je raditi u kazalištu čak i nakon svojih prvih filmskih angažmana – 'Report to the Commissioner' (1975) te nešto popularniji 'Tražeći gdina. Goodbara' (1977) s Diane Keaton. Prve glavne uloge dobiva u filmovima iz 1978., a to su 'Dani raja' i 'Bloodbrothers'. Pravu slavu doživljava nešto kasnije, točnije 1980. godine u Paul Schraderovom krimi trileru 'Američki žigolo', gdje glumi fancy mušku prostitutku.

Svoj dotadašnji najveći uspijeh doživljava s klasikom 'Oficir i džentlmen' (1982) – staromodnom vojnom romancom u kojoj mu društvo pravi Debra Winger. Scena kada Gere na rukama iznosi Winger iz tvornice uz melodiju pjesme 'Up Where We Belong' spada u jedne od najslavnijih filmskih momentata. Nakon toga uslijedio je popriličan niz promašaja i krivih profesionalnih odluka, a među njima su akcijski trileri 'Beyond the Limit' (1983), 'Do posljednjeg daha' (1983) i posebno loš 'No Mercy' sa Kim Basinger. Nesretni niz nastavlja se kada odbija uloge u blockbusterima kao što su 'Wall Street' (1987) i 'Umri muški' (1988).

Trebale su mu još dvije godine da se oporavi od zadnjeg neuspjeha, a to mu je pošlo za rukom u filmu 'Unutarnji poslovi' (1990), u kojem glumi policajca Dennisa Pecka. Veliki uspjeh doživjela ja i legendarna 'Zgodna žena' (1990), gdje su Gere i Julia Roberts vrlo uvjerljivi ljubavnici. Svoj producentski debut obavio je na snimanju psihološkog trilera 'U poslijednjoj fazi' (1993), a negdje u to vijeme pojavljuje se i u drami 'Sommersby' i romantičnom 'Mr. Jonesu'. Zaradio je i nominaciju za Emmyja sa malom ulogom gay koreografa u HBO-ovoj seriji 'And the Band Played On' (1993).

Nakon gafa u još jednoj priči o Camelotu – 'First Knight' (1995) – sreća mu se nasmiješila u ulozi drskog odvjetnika koji brani Edwarda Nortona u trileru 'Primal Fear' (1996). U 'Red Corneru' (1997) bio je jedini amerikanac u većinskoj kineskoj postavi na setu. Iste godine nastaje i triler 'Šakal', gdje kao komandant IRA-e lovi terorista Brucea Willisa. U to vrijeme aktivno zagovara budizam i tibetansku kulturu općenito.

Ponovno se sreće s Juliom Roberts u 'Odbjegloj nesvjesti' (1999), a Gere ovdje glumi novinara koji istražuje slučaj žene koja je nekoliko puta pobjegla s oltara. Ova komedija je poprilično podbacila, a još gora je bila srcedrapajuća melodrama 'Jesen u New Yorku' (2000) s Winonom Ryder. Puno uspješniji od ovih dvaju bio je Altmanov 'Dr. T and the Women' (2000). Gere je uvjerljiv kao zgodni ginekolog koji je okružen mnoštvom kompliciranih i zahtjevnih žena.

Horor 'Mothmanova proročanstva' bio je njegov prvi projekt u 2002. godini. Nakon toga igra pažljivog i zaljubljenog muža, a njegovu nevjernu ženu utjelovila je Diane Lane u drami 'Unfaithful' (2002). Pokazao je svoj glazbeni talent u filmskoj verziji mjuzikla 'Chicago' (2002) te si je tom ulogom zaradio Zlatni globus za najboljeg glumca. Iste godine oženio se s Carey Lowell, s kojom je u vezi bio sedam godina, a ona mu je 2000. godine rodila i sina. Njegov prijašnji brak sa supermodelom Cindy Crawford neslavno je završio 1994 godine.

U pedesetim godinama svog života još uvijek vrlo dobro izgleda, pa su ga uspjeli spariti s puno mlađom kolegicom Jennifer Lopez u romantičnoj komediji 'Molim za ples' (2004). Kritike su se podijelilile oko njegovog filma 'Riječ po riječ' (2005), u kojem glumi obiteljskog čovjeka koji se ponovno poveže sa svojom kćerkom kroz proučavanje istočnjačkih religijskih običaja.

2007. snima 'The Hoax', istinitu priču o Cliffordu Irvingu, biografu Howarda Hughesa. Uslijedio je skandal sa indijskom glumicom Shilpom Shetty. Naime, Gere se ogriješio o jedan indijski zakon poljubivši indijsku kolegicu na javnoj zabavi, kojom su htjeli javnost upozoriti na problem AIDS-a. No, tamošnji sud ipak je odlučio suspendirati nalog za njegovo uhićenje, što je izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih Indijaca. Zanimljivo je da je čak i 'oštećena' glumica podnjela tužbu protiv Gerea. Zar se toliko loše ljubi?

U 'Lovu u Bosni' (2007) utjelovljuje buntovnog novinara koji odlučuje pronaći zloglasnog ratnog kriminalca poznatog po nadimku Lisica. Film je snimljen na prostorima bivše Jugoslavije, najviše u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, a Gere je za snimanja duže vrijeme boravio u Zagrebu, o čemu su detaljno izvještavali svi naši mediji. Nakon toga uslijedio je krimi triler 'Bagra', a nedavno je završio sa snimanjem drame 'Nights in Rodanthe'. Momentalno radi na nekoliko projekata – biografskoj drami 'Amelia', kriminalističkom 'Brooklin's Finest'...

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...