Meg Ryan

19.11.1961 Fairfield, Connecticut, SAD Margaret Mary Emily Anne Hyra

Plavokosa, plavooka i slatka kao karijes. Kraljica maturalne večeri, slavu je stekla kad je Harry sreo Sally.

Meg_Ryan

Na filmu je debitirala sa dvadeset godina kao kćer Candice Bergen u 'Rich and Famous' (1981), a nakon toga pripala joj je mala uloga žene Anthonya Edwardsa u Tony Scottovom 'Top Gunu' (1986). Sa svojim budućim mužem Dennisom Quaidom glumila je u znanstveno fantastičnom 'Innerspace' (1987). Dobila je dosta pozitivnih kritika za svoju vrlo dobru izvedbu u 'Promised Land' (1988), no njezin izgled slatkice i lepršav karakter uvijek su bolje pogodovali romantičnim komedijama.

Surađivala je s mnogim karizmatičnim glumcima najviše u komedijama i dramama – s Tomom Hanksom u 'Joe Versus the Volcano' (1990), s Valom Kilmerom u 'The Doors' (1991) i sa Alecom Baldwinom u 'Prelude to a Kiss' (1992). Izgleda da joj se suradnja s Hanksom svidjela jer je s njim surađivala još nekoliko puta – 'Sleepless in Seattle' (1993) i 'You've Got Mail' (1998).

Nekoliko puta u karijeri pokušala je dokazati da može kvalitetno odraditi i ozbiljnije uloge, no obično se ti filmovi nisu baš proslavili na kino blagajnama. Spomenimo samo 'Kost i meso' (1993) te 'Kad muškarac voli ženu' (1994) u kojem je Ryan žena i majka koja se bori s ovišnošću o alkoholu. U ljubavnoj je vezi s Robertom Downeyjem Jr. u dugo odgađanom 'Restoration' (1995). Sljedeće godine mogli smo ju vidjeti u ratnom 'Courage Under Fire', a 1998. snima čak dva filma, sa Nicolasom Cageom 'City of Angels', te se okušala i kao gogo plesačica u 'Hurlyburly'.

Nakon još jedne, za Meg tipične glavne uloge u slatkoj romantičnoj komedijici 'You've Got Mail' (1998), sljedeći projekt joj je razočaravajući 'Hanging Up' (2000). Iste godine glumi u trileru 'Dokaz života', kojeg kritičari nisu previše hvalili, tvrdeći da je u potpunosti izostala očekivana kemija između Ryan i Russella Crowea. Krenula je glasina o vezi ovih dvaju glumaca i u stvarnom životu, što je rezultiralo Meginim razvodom od tadašnjeg supruga Dennisa Quaida s kojim ima sina Jacka Henryja Quaida.  

2001. godine Meg snima romantičnu komediju 'Kate i Leopold'. Zatim odlučuje ipak malo riskirati kod odabira uloge te nastupa u trileru 'Rezovi' (2003) umjesto Nicole Kidman. Čak se i razgolitila za potrebe filma, što nikad prije nije učinila. Još jednu uloga koja je označila kraj njezinog imidža slatkog nevinašca je ona Jackie Kallen u drami 'U klinču' (2004). U međuvremenu, preciznije 2006. godine, posvojila je djevojčicu iz Kine i nazvala ju Daisy Ryan. Sljedeći veći poslovni projekt uslijedio je 2008. godine, a to je 'Mamin novi frajer' s Antoniom Banderasom za koji se izbotoksirala do neprepoznatljivosti.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...