Vin Diesel

18.07.1967 New York, New York, SAD Mark Sinclair Vincent

Mišići, uredno obrijana glava i dubok glas njegov su zaštitni znak. Počeo je kao dječja zvijezda, a završio kao macho akcijski junak.

Vin_Diesel

Glumiti je počeo još kao dječak na kazališnim daskama. Nakon završenog studija engleskog jezika na sveučilištu Hunter počeo se intenzivnije baviti filmom. Na Cannes Film Festivalu po prvi put se mogao vidjeti kratki film s Vin Dieselom pod nazivom 'Multi Facial' (1995), a prvi dugometražni film kojeg je režirao, producirao, pa i glumio u mjemu bio je 'Strays' (1997), drama o muškom prijateljstvu koju su mnogi uspoređivali sa 'Groznicom subotnje večeri' (1977).

Ovaj markantni glumac zatim dobiva sporednu ulogu u Steven Spielbergovoj drami 'Spašavanje vojnika Ryana' (1998). Nakon što je posudio glas naslovnom liku u crtiću 'The Iron Giant' (1999), Diesel je dobio priliku iskusiti čari glavne uloge u David Twohyjevom kultnom znanstveno fantastičnom 'Planet tame' (2000). Solidan je bio u trileru 'Vruća linija' (2000), ali uloga koja ga je proslavila došla je godinu kasnije. U ljetnom blockbusteru 'Brzi i žestoki' (2001), Diesel je kradljivac automobila i ulični trkač Dominic Toretto.

Između pisanja i režiranja svog novog filma 'Doormen', koji je baziran na njegovim vlastitim životnim iskustvima (radio je kao izbacivač u njujorškim klubovima), Diesel je našao vremena za sudjelovanje na Rob Cohenovoj akciji 'XXX' (2002). Film je imao nevjerovatnu zaradu usprkos lošim kritikama, a Diesel je potvrdio svoj status akcijske zvijezde. Slijedi 'Knockaround Guys' (2002) u kojem je Diesel ponovno zločesti dečko koji pokušava vratiti ukradeni kovčeg prepun novca.

Odbija reprizirati svoju ulogu u nastavku 'Prebrzi i prežestoki', već snima kriminalističku dramu 'Kartel' (2003), gdje je pokušao pokazati svoju nježniju stranu, što kritičari nisu znali cijeniti. Jedino što nisu mogli popljuvati je Dieselova karizma. Vratio se ipak akciji s 'Riddickovim kronikama' (2004), nastavku popularnog 'Planeta tame'. Zatim pokušava proširiti svoj repertoar zaigravši u Disneyjevoj komediji 'The Pacifier' (2005). U 2008. godini možemo ga gledati u znanstveno-fantastičnom 'Babylon A.D.', a za 2009. godinu u planu ima dva filma – nastavak popularnih 'Brzih i žestokih' i povijesni 'Hannibal the Conqueror'.