Tim Roth

14.05.1961 London, Engleska, Velika Britanija Timothy Simon Smith

Napustio je slikanje i kiparstvo kako bi se posvetio glumi, a na svom je terenu bilo da se radi o komediji ili drami.

Tim_Roth

Svoju prvu ulogu na filmu, onu maloljetnog delikventa u TV filmu 'Made in Britain', dobiva 1982. godine i bio je veoma uvjerljiv. Iste godine angažirali su ga u Mike Leighovom 'Meantime', drami o obitelji iz radničke klase. No redatelj Stephen Frears i izblajhana kosa donijeli su pozitivan preokret u njegovoj karijeri. Naime, u filmu 'The Hit' (1984) glumi plavokosog ubojicu. Zajedno s hrpom ohrabrujućih kritika koje su napisane o njemu, dobivao je sve više poslovnih ponuda, pa tako i za film 'The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover' (1989).

Roth se pojavljuje u Robert Altmanovom 'Vincent & Theo' (1990) koji je dotaknuo temu odnosa braće Van Gogh. Roth je bio Vincent, a Theo Paul Rhys. Zatim smo ga mogli vidjeti u Gary Oldmanovom 'Rosencrantz and Guildenstern Are Dead' (1990). Tarantino je bio impresioniran njegovim radom, pa mu je ponudio ulogu Gospodina Orangea u brutalno nasilnom 'Psi iz rezervoara' (1992).

Nastavivši u istom tonu 1994. godine, zaigrao je u dvama Tarantinovim filmovima, kultnom 'Paklenom šundu' i kriminalističnoj drami 'Little Odessa' kao pljačkaš i ruski plaćeni ubojica. Nominiran je za Oscara zahvaljujući ulozi u 'Rob Royu' (1995). Okušao se zatim i u komediji 'Četiri sobe' (1995).

Sa Woody Allenom surađuje glumeći u mjuziklu 'Everyone Says I Love You' (1996). Zajedno sa slavnim reperom Tupacom Shakurom glumi glazbenika/ovisnika koji se pokušava ostaviti droge u 'Gridlock'd' (1997). U kriminalističkoj drami 'Deceiver' pojavljuje se kao osumnjičenik za ubojstvo.

Nakon dugo vremena u ulogama negativaca, napokon glumi pozitivnu ličnost, talentiranog glazbenika, u 'Legendi o pijanistu' (1998). Redateljskog posla laća se na obiteljskoj sagi 'The War Zone' (1999) te je dokazao da je dobar iza kamera koliko ispred njih. 2000. godine pojavljuje se u 'Sretnim brojevima' uz Johna Travoltu i Lisu Kudrow.

Ponovno je negativac u 'Planetu majmuna' (2001), a četiri godine kasnije uz Jennifer Connely radi na trileru 'Mračne vode'. Glavna uloga pripada mu u filmu Francisa Forda Coppole, naslova 'Youth Without Youth' (2007). Godinu kasnije angažiran je za snimanje 'Nevjerovatnog Hulka', koji je bio veliki kino hit, a momentalno snima povijesnu dramu 'King Conqueror' koja se najavljuje za 2009. godinu.

Roth ima pet tetovaža na svojoj desnoj ruci, jedna za svaki značajan događaj u njegovom životu. Ima tri sina, Jacka sa bivšom ženom Lori Baker te Michaela i Timothyja sa sadašnjom ženom Nikky Butler s kojom se oženio 1993. godine.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...