Courtney Cox

15.06.1964 Birmingham, Alabama, SAD Courteney Bass Cox

Popularna prijateljica Monica Geller, započela je svoju karijeru kad ju je Bruce Springsteen izabrao da se pojavi u njegovom spotu 1984. godine.

Courtney_Cox

Radila je za prestižnu modeling agenciju Ford te se, među ostalima, pojavljivala i u Maybelline reklamama. Prvu ulogu na televiziji dobila je u sapunici 'As the World Turns', a onda dobiva i stalnu ulogu u seriji 'Misfits of Science'. Nakon toga pridružuje se ekipi u hit sitcomu 'Familiy Ties'. Prvi angažman na filmu dobila je 1987. godine u nezamijećenom 'Down Twisted', a iste godine snimila je znanstveno fantastični film za djecu 'Masters of the Universe'. 1988. godine pojavila se u SF komediji 'Cocoon: The Return'.

Osamdesete i devedesete provela je balansirajući između televizije i pojavljivanja na filmskim projektima, pokušavajući što je više moguće unovčiti svoj imidž djevojke iz susjedstva. Kada je napokon dobila glavnu žensku ulogu u hitu 'Ace Ventura: Pet Detective', u potpunosti ju je zasjenio urnebesni Jim Carrey. Nabasala je ipak na zlatni rudnik, naime postala je svima nam poznata neurotična kuharica i prijateljica Monica Geller u, sada već kultnoj, humorističnoj seriji 'Prijatelji' koja je započela s prikazivanjem 1994. godine i trajala je punih deset godina. Serija je osvojila svijet, a svih šest glumaca postali su megapopularni, pa tako i Cox.

Okušala se i u drami kao slijepa žrtva silovanja u 'Sketch Artist 2: Hands that See' (1995). Uslijedio je hit horor Wesa Cravena 'Vrisak' (1996). Svoju ulogu ambiciozne TV novinarke Gale Weathers ponovila je u neizbježnim nastavcima 'Vrisak 2' (1997) i 'Vrisak 3' (2000). Neuspjeh je doživio 'Commandments' (1997), u kojem se nije baš iskazala, za razliku od Cravenovih uradaka.

Nakon niza promašaja kao što su '3000 Miles to Graceland', 'The Shrink Is In' i 'Get Well Soon' (svi 2001), Cox se koncentrirala na brak sa Davidom Arquetteom za kojeg se udala 1999. godine, na odgajanje njihove kćerkice Coco i snimanje 'Prijatelja'. 2003. godine producira emisiju 'Mix It Up' koja je pomagala novopečenim parovima diljem Amerike da što bolje urede svoj novi stan.

U još jednoj komičnoj ulozi mogli smo ju vidjeti uz Adama Sandlera u 'Zatvorskome krugu' (2005). Dvije godine kasnije pomaže suprugu Davidu u produkciji satiričnog horora 'The Tripper', a zatim se laća serije 'Urednica tabloida'. Ovdje naša Courtney igra glavnu ulogu nemilosrdne i ambiciozne urednice te također radi i na produkciji. Obiteljska fantazija u kojoj Cox igra sporednu ulogu, pod nazivom 'Bedtime Stories', trebala bi ugledati svijetlo dana 2008. godine.

Velika je obožavateljica banda Foo Fighters, a tijekom života naučila je svirati čak dva potpuno oprečna instrumenta – klavir i bubnjeve. Njezina najbolja prijateljica, slavna Jennifer Aniston, je ujedno i krsna kuma njezine kćerkice Coco.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...