Martin Brest

08.08.1951 Bronx, NYC, New York, USA Martin Brest

Brestova filmska priča započela je na akademiji s nagradom za prvi kratki film s Danny De Vitom u glavnoj ulozi.

Martin_Brest

Rođen je je i odrastao u Bronxu. Početkom 1970. godine kao student filmske umjetnosti na New York Universityu snima svoj prvi kratki film 'Hot Dogs for Gauguin' s, tada još nepoznatim, Danny DeVitom koji je osvojio sveučilišnu nagradu.

1973. diplomirao je na New York University School of the Arts, a 1977. upisao se na American Film Institut gdje je napisao i režirao 'Hot Tomorrows'. 1979. godine Warner Bros studio zapošljava 27-godišnjeg Bresta da režira melankoličnu komediju 'Going In Style' (1979) s George Burnsom, Art Carneyem i Lee Strasbergom. Bresta su umalo prozvali genijalcem zbog specifičnog načina rada; gotovo nespojivog s tako mladom osobom.

Sljedeći projekt, znanstveno-fantastični triler 'War Games', nije uspio dovršiti zbog raznih nesuglasica, a ulogu režisera preuzeo je John Badham. Više od dvije godine potrošio je uzalud, ali 1982. dobiva nešto drugačiju ponudu, glumačku ulogu u 'Fast Times at Ridgemont High'.

Veliki povratak na scenu napravio je 1984. režirajući 'Beverly Hills Cop', komediju sa Eddie Murphyem, a četiri godine kasnije za Universal režira 'Midnight Run' u kojem glume Robert De Niro i Charles Grodin.

1992. producira i režira 'Scent of a Woman' s Al Pacinom. Film je nominiran za četiri, ali je osvojio jednog Oscara (Al Pacino za glavnu mušku ulogu).

Brest je oženjen za producenticu Lisu Weinstein, a njegov najnoviji projekt zove se 'Gigli' (proglašen najvećim flopom 2003. godine) u kojem glume Ben Affleck i Jennifer Lopez.