Anne Hathaway

12.11.1982 Anne Jacqueline Hathaway

Dok su mnogi njezini popularni vršnjaci nekontrolirano partijali, Anne je polako, ali sigurno gradila svoju uspješnu karijeru.

Anne_Hathaway

Njezina majka, također glumica, inspirirala je tada još malu Anne da se počne zanimati za glumački poziv. Zahvaljujući svom prirodnom talentu, još kao tinejdžerica primljena je u prestižnu kazališnu grupu Barrow Group Theater Company u New Yorku. Prvi ozbiljniji angažman bila joj je televizijska serija 'Get Real' koja se emitirala 1999. i 2000. godine.

Godinu kasnije, anonimna devetnaestogodišnjakinja preko noći je postala prava senzacija zahvaljujući glavnoj ulozi u Disneyjevim 'Princezinim dnevnicima'. Šarmirala je redatelja Garryja Marshalla svojom simpatičnom nespretnošću – za vrijeme audicije je pala sa stolice, što je redatelja uvjerilo da je ona savršen izbor za ulogu obične djevojke iz susjedstva koja otkriva da je princeza nakon smrti svog odsutnog oca. Film je bio veliki uspjeh na kino blagajnama, a Hathaway je postala uzor klinkama diljem svijeta.

Slijedeći film kojeg je snimila bio je 'Nicholas Nickleby' (2002), adaptacija Dickensovog romana, kojim je kritika bila iznimno zadovoljna pa je zaradio i nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma godine. Još jedna priča o princezi bila je 'Ellin čarobni svijet' (2004). Iste godine prihvaća ulogu u nastavku Disneyevog hita koji ju je proslavio, pod naslovom 'Ponovno princeza'.

Nakon toga se našla na prekretnici u karijeri, shvaćajući da joj trebaju ozbiljnije i kompleksnije uloge kako ne bi bila zaboravljena i kako bi stasala u pravu glumicu. Prva mračnija uloga joj je ona bogate, ali neiživljene tinejdžerke koja bježi od dosade tako što se druži sa članovima bandi i uživa u raznim drogama u filmu 'Havoc' (2005). Pun pogodak bila je i sporedna uloga supruge Jakea Gyllenhaala u kontroverznoj 'Planini Brokeback', za koju joj je konkurencija bila Sienna Miller, inače dobra prijateljica u privatnom životu. Režiser Ang Lee ipak se odlučio za Hathaway, smatravši da je ona puno bolji izbor.

Ponovno je dokazala svoj nesumnjiv talent u hit komediji baziranoj na bestseler romanu 'Vrag nosi Pradu' (2006). Ovdje je surađivala sa iskusnom Meryl Streep koja se našla u ulozi njezine stroge i zahtjevne šefice. 2007. godine prihvatila je vrlo zahtjevnu ulogu – njezin zadatak bio je utjeloviti obožavanu englesku spisateljicu Jane Austen u fikcionalnom portretu njezine mladosti naslova 'Priča o Jane Austen'. Nakon toga nastupa sa Steveom Carellom u uspješnoj komediji 'Ulovi Smarta' (2008), gdje glumi tajnu agenticu.

Misteriozni triler 'Putnici' (2008) nije baš očarao publiku i kritičare, ali je zato sljedeći Annein film potpuno druga stvar. Drama 'Rachel Getting Married' pokupila je mnoge pohvale, a Hathaway ovdje igra psihički nestabilnu mladu djevojku koja je većinu svog života provela u centrima za odvikavanje od raznih ovisnosti. Veliki obrat čini pojavivši se u izrazito vedroj i lepršavoj romantičnoj komediji 'Rat među nevjestama' (2009) u ulozi učiteljice Emme. U skorijoj budućnosti moći ćemo ju gledati u obiteljskoj avanturi 'Alice in Wonderland' i romantičnoj komediji 'The Fiance'.

Iako u većini filmova u kojima je glumila na kraju uspije pronaći ljubav svoga života, na privatnom planu stvari ipak stoje malo drukčije. Naime, 2008. godine prekinula je četverogodišnju vezu sa talijanskim biznismenom Raffaellom Follierijem nakon njegova uhićenja zbog sumnje da se bavi mutnim poslovima poput pranja novca i ostalih prijevara. To je bio veliki šok za našu Anne, ali sigurni smo da će se vrlo brzo oporaviti te da neće dugo čekati na pravog 'princa s bijelog konja'.