Zooey Deschanel

17.01.1980 Los Angeles, Kalifornija, SAD Zooey Claire Deschanel

Voli glumiti, pjevati i svirati, a za sebe kaže: 'Ja sam staromodna cura!'

Zooey_Deschanel

Zooey Deschanel rođena je baš na početku 80-ih, i to kraj Hollywooda koji će obilježiti njezinu budućnost. Za njezinu prošlost važno je da je rođena i odrastala u obitelji posvećenoj filmu, njezin otac Caleb je ugledni snimatelj s 5 nominacija za Oscara, a njezina majka Mary Jo i sestra Emily su također izabrale glumački put. Njezin glumački debi bilo je gostovanje u TV seriji 'Veronica's Closet', a zatim je slijedio prvi filmski nastup u komediji 'Mumford' koju je 1999. režirao Lawrence Kasdan. Nakon toga, napustila je fakultete i posve se posvetila glumi.

Od malena ju je interesirala i glazba, pa se poklopilo da je njezina druga uloga bila u glazbenoj poluautobiografiji Camerona Crowea 'Almost Famous'. Od 2001. bavi se jazz cabaretom i s glumicom Samantha Shelton oformila je If All the Stars Were Pretty Babies i nastupala po Los Angelesu. Osim što pjeva, Zooey svira klavir, havajsku gitaru, udaraljke i bendžo, a razne pjesme koje je skladala korištene su i u njezinim filmovima.

Nakon nekoliko sporednih uloga, Zooey je dobila svoju prvu glavnu ulogu - i prvu nagradu! Glumila je znatiželjnu 18-godišnju djevicu u filmu 'All the Real Girls' i pobrala mnoge kritičarske pohvale. Na uglednom festivalu u Mar Del Plati proglašena je najboljom glumicom, a dobila je i nominaciju za Independent Spirit Awards. Zatim je glumila (i pjevala pod tušem) u božićnoj komediji 'Vilenjak' koji je postala hit. Po vlastitom priznanju, Zooey je htjela glumiti čim različitije uloge, ali su joj uglavnom nudili komedije pa je glumila u 'Otkačenim karminama' i 'Vodiču za autostopere kroz galaksiju'

2006. najavljeno je da će Zooey glumiti Janis Joplin u u filmu 'The Gospel According to Janis' pa je glumica dugo vježbala Janisine pjesme, ali je na kraju projekt odgođen na neodređeno vrijeme. Posljednjih godina slijedile su uloge u nekoliko dječjih filmova ('Most za Terabithiju', 'Divlji valovi'), s Markom Wahlbergom glumila je u hororu 'Događaj', a s Jimom Carreyem zabavljala je publiku u komediji 'Reci Da'. Njezin posljednji indie hit je '(500) dana ljubavi', atipična romantična komedija obilježena pomaknutom radnjom (romantična priča o raskidu) i dobrom glazbom.

2007. Zooey je otpjevala dvije pjesme na albumu Coconut Recordsa, benda Jasona Schwartzmana. Iste godine udružila se s glazbenikom M. Wardom u duo
She & Him i zajedno su 2008. izdali album 'Volume One' koji je producirao Ward, a Zooey je napisala pjesme koje je i odsvirala i otpjevala. Album je dobio vrlo dobre ocjene, a jedna kritičar ga je čak proglasio i albumom godine.

Ipak, Zooey ne napušta glumu, već kombinira glazbenu i filmsku karijeru. O sebi je izjavila da 'voli staru odjeću, stare filmove, screwball komedije i klasičnu odjeću' te je zaključila kako je u biti 'staromodna cura'. To se očito svidjelo Benu Gibbardu, pjevaču indie grupe Death Cab for Cutie, te se par nakon jednogodišnjih zaruka vjenčao u rujnu 2009.