Uma Thurman

29.04.1970 Boston, Massachusetts, SAD Uma Karuna Thurman

Priča Ume Thurman vrlo je zanimljiva. Pripada onim zvijezdama koje se sporije uspinju, ali duže traju.

Uma_Thurman

Rođena je kao Uma Karuna Thurman (srednje ime Karuna u prijevodu znači suosjećanje) u Bostonu u neobičnoj obitelji. Majka joj je porijeklom Šveđanka, a otac budistički svećenik i profesor na Columbia University, prisan prijatelj mnogih budističkih svećenika iz cijelog svijeta i domaćin svih Dalai Laminih posjeta SAD-u. Njezini roditelji, zaljubljenici u Indiju, svoje petero djece nazvali su po Hindu božanstvima.

S petnaest godina Uma odlazi u New York u potrazi za slavom. Taj potez sama opisuje kao izraz buntovnosti i drskosti. U New Yorku se uzdržava manekenstvom i pranjem suđa, ali već sa šesnaest, 1987., dobila je prvu priliku u filmu 'Kiss Daddy Goodnight'. Sljedeće godine glumi u komediji 'Johnny Be Good', zatim u 'Avanturama Baruna Munchausena' i u filmu Stephena Frearsa 'Opasne veze', gdje joj je partner John Malkovich (sve 1988.). Film 'Tamo gdje je srce' (1990.) samo potvrđuje da njezine tadašnje uloge i filmovi u kojima se pojavljuje nailaze na loše kritike. Ipak je zablistala kao June u filmu Philipa Kaufmana 'Henry and June' 1990. Iste godine udala se za Garyja Oldmana, ali je brak potrajao samo godinu dana.

Sljedeća dva filma, 'U poslijednjoj fazi' i 'Jennifer 8' (oba 1992.), otvaraju vrata pozitivnim kritikama, iako zarađeni novac nije bio velik. Sljedeće godine 'Jedna žena, dva muškarca', gdje glumi s Robertom De Nirom, donosi također vrlo dobre kritike. Gus van Santova adaptacija Tom Robinsove novele 'Even Cowgirls get the Blues' (1994.), nije uspjela prema očekivanjima i bila je još jedno u nizu razočaranja za Umu. Trud i upornost se isplatila jer je iste godine zablistala u ulozi Mie Wallace u Tarantinovom kultnom filmu 'Pakleni šund' (1994.). Sve dotadašnje uloge činit će se kao da su bile zagrijavanje za pravu stvar, a Mia joj je donijela i nominaciju za Oscara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

1997. godina donosi dva nova projekta: 'Batman i Robin' u kojem ju možemo vidjeti u ulozi negativke Poison Ivy, te 'Gattaca', gdje upoznaje svog budućeg supruga Ethana Hawkea. Film donosi pohvale i dobre kritike, a Liam Neesonov film 'Les Misarables' (1998.) definitivno dokazuje da je Uma zrela i sposobna glumica. Iste godine udala se za Ethana i rodila prvo dijete, djevojčicu Mayu. Pauza ne traje dugo, 1999. glumi u Woody Allenovom filmu 'Sweet and Lowdown', a 2000. u filmovima 'Vatel' i 'The Golden Bowl'. Kao producentica potpisuje film 'Histerično sljepilo' (2002.).

Nakon rođenja drugog djeteta, sina Roana Thurmana-Hawkea, Uma se posvetila ulozi nevjeste osvetnice u žutoj trenirci i žutim Asics tenisicama, baš kao i Bruce Lee u sedamdesetima. Uma izgleda bolje i opasnije nego ikad. Tarantino je naziva svojom muzom bez koje 'Kill Bill' ne bi ni ugledao svjetlo dana. Uskoro je, točnije 2004., uslijedio i malo manje krvavi 'Kill Bill 2', u kojem je Thurman ponovno pokazala svo svoje glumačko umijeće i potvrdila status Tarantinove muze. Između dva 'Billa', Thurman je sudjelovala i na snimanju znanstveno fantastičnog trilera 'Isplata' (2003) zajedno s Benom Afflecom.

Thurman se ponovno srela sa svojim starim kolegom Johnom Travoltom na snimanju 'Sve je cool' (2005) gdje su ponovno zaplesali, no ovaj put senzualnije i romantičnije nego u 'Paklenom šundu'. Zatim glumi rame uz rame sa Meryl Streep u romantičnoj komediji 'Prime' (2005). Pleše i pjeva uz Matthewa Brodericka i Nathana Lanea u 'Producentima' (2005). Pridružila se Lukeu Wilsonu u filmu 'Moja super bivša' (2006), gdje glumi djevojku s nadnaravnim sposobnostima koja se naposlijetku osvećuje svom dečku koji ju je nogirao. 2008. slijedi još jedna romantična komedija 'The Accidental Husband'.

Uma Thurman razvela se od Ethana Hawkea 2004. godine nakon šest godina braka, no on joj je usprkos tome posvetio svoju knjigu naslova 'To Karuna'. Trenutno je zaručena za Arpada Bussona, bivšeg partnera modela Elle Macpherson.