David Carradine

08.12.1936 Hollywood, California, USA 04.06.2009. Bangok, Tajland

Porijelkom iz punokrvne i brojne glumačke obitelji, gluma mu nije bila jedini kreativni izričaj: pjevao je, skladao, pisao i bio vrsni majstor borilačkih vještina.

David_Carradine

Davidu Carradinu slavu je donio NBC-jev serijal 'Kung Fu', emitiran 70-ih godina i uloga Cainea, studenta, poluazijata koji živi životom Kung Fu borca na Divljem zapadu. Serija je bila izuzetno popularna i uspješna. U prvoj sezoni je nominirana sedam puta za Emmy, uključujući i Davida kao najboljeg glumca. Posvetio se borilačkim vještinama do te mjere da je za ulogu bio izabran pored konkurencije čiji je jedan od članova bio i Bruce Lee. Carradine postaje ikona te serije.

Budući da je 'Kill Bill' posveta 70-tima, nije čudno da ga je Tarantino izabrao za ulogu u kojoj može pokazati sve svoje Kung Fu vještine koje su ga i proslavile. Osim kao Kung Fu majstor, ovaj glumac je poznat i kao glazbenik, umjetnik i pisac.

Studirao je glazbenu teoriju i kompoziciju na San Francisco State Collegeu, gdje je neko vrijeme pisao glazbu za dramski odsjek. Nakon toga nekoliko godina provodi putujući po SAD-u i nastupajući kao pjevač. To razdoblje njegovog života karakterizira opako razvaljivanje psihodeličnim drogama.

1965. pojavio se u broadwayskoj predstavi 'The Royal Hunt of the Sun', a zatim odlazi u Hollywood gdje je dobio glavnu ulogu u TV seriji 'Shane' koja nije bila dugog vijeka. Nakon nekog vremena napušta sve dotadašnje aktivnosti da bi se posvetio filmskoj karijeri. Prvi film u kojem je glumio je vestern 'Taggart' (1964).

Njegova karijera obuhvaća preko 100 dugometražnih filmova, nekoliko desetaka TV filmova i cijeli opus kazališnih angažmana. Primio je nekoliko nagrada, ali vjeruje se da mu je najbolja uloga do danas bila u filmu 'The Long Riders' (1980).

U devedesetima su pokušali obnoviti seriju 'Kung Fu: The Legend Continues', ali nije postigla istu slavu i popularnost. Okušao se i kao scenarist, režiser i producent za film 'Americana' (1981) koji je osvojio nagradu publike u Cannesu.

Cijelo se vrijeme, usporedo s filmskom karijerom, bavio glazbom, slikanjem i kiparstvom. Napisao je dvije knjige: 'Spirit of Shaolin' i autobiografiju 'Endless Highway'. Njegova su i dva popularna videa s instrukcijama iz borilačkih vještina: 'David Carradine's Tai Chi Workout' i 'David Carradin's Kung Fu Workout'.

Jedna od njegovih posljednjih uloga bila je u akcijskom filmu 'Crank: High Voltage'. Tijekom snimanja filma 'Stretch' na Tajlandu pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Bangoku. Izvršio je samoubojstvo u 72. godini.