Michael Madsen

25.09.1959 Chicago, Illinois, USA Michael Madsen

Vječni negativac i sporedni glumac. Uža specijalnost su mu kriminalistički filmovi i trileri.

Michael_Madsen

Prva asocijacija vezana uz ovog glumca povezana je s likom pozitivnog negativca jer smo ga često gledali u ulogama poput umiljatog sociopate u filmu 'The Getaway' (1994) ili mafijaša u filmu 'Donnie Brasco' (1997).

Ipak, ne možemo ga ograničiti samo na takve likove jer ga se možemo sjetiti i u ulozi brižnog oca u 'Free Willy' (1993), agenta CIA-e u 'Die Another Day' (2002) ili 'dobrog policajca' koji spašava svijet u 'Species' (1995).

Počeo je kao običan radnik na benzinskoj pumpi usporedo pohađajući školu glume Chicago's Steppenwolf Theatre pod upravom John Malkovicha. Ubrzo se ostvario njegov američki san. Preselio se u Los Angeles gdje je počeo s manjim ulogama u filmu i na TV-u, uključujući seriju za NBS 'Special Bulletin' koja je dobila Emmyja.

Prvo značajnije glumačko iskustvo dogodilo se 1983. u filmu 'War Games'. Pozitivne kritike i ugled porasli su nakon filma 'Thelma i Louise' (1991).

Nije ni slutio da će ga lik psihotičnog ubojice u filmu 'Kill Me Again' (1989) dovesti do njegovog najznačajnijeg ostvarenja u Tarantinovom filmu 'Reservoir Dogs' (1992). Zbog te ga je uloge Tarantino angažirao i na svom dvodijelnom hitu 'Kill Bill' (2003).

Michael je brat poznate glumice Virginie Madsen. Njegova majka, Elaine Madsen, je nagrađivana spisateljica i producentica. Čini se da mu je to u krvi jer i sam piše poeziju. Objavljene su mu tri knjige pjesama: 'Beer, Blood & Ashes', 'Eat The Worm' i 'Burning In Paradise'.