Paul Bettany

27.05.1971 London, England, UK Paul Bettany

Pravi Londonac, dijete iz glumačke obitelji, osvojio je publiku 1991. ulogom u kazališnoj predstavi Stephena Daldrya 'An Inspector Calls'.

Paul_Bettany

Poznat je po ulozi u filmu 'A Beautiful Mind' (2001) gdje je glumio s Russell Croweom, Jennifer Connelly i Ed Harrisom. Ta uloga donijela mu je svjetsku slavu i nominaciju London Film Criticsa za najboljeg sporednog glumca. Rođen je u kazališnoj obitelji, majka, otac, baka i još hrpa rodbine su glumci, a on sam od najranijeg se doba pojavljuje na londonskim kazališnim daskama, u filmu i na britanskoj televiziji.

Školovao se u dramskom centru u Londonu, a prvi nastup na stageu imao je u West End produkciji 'An Inspector Calls' koju je režirao Stephen Daldry ('Billy Elliot'). Proveo je neko vrijeme s Royal Shakespeare Company prije nego je dobio prvu ulogu u dugometražnom ratnom filmu 'Bent' (1997).

Vratio se kazalištu djelom 'Love and Understanding' koje je prikazivano u londonskom Bush kazalištu, što ga dovodi do većeg angažmana na britanskoj TV. Kasnije je reprizirao tu ulogu za Longwharf Theatre u Connecticutu. Drugu veću ulogu servirao nam je u David Lelandovom filmu 'Land Girls' (1997). Nominiran je za britansku Independent film nagradu i London Film Critics nagradu za ulogu u filmu 'Gangster No.1' (2000) redatelja Paul McGuigana. Zbog te su ga uloge prepoznali kao talentiranog glumca što mu donosi nove uloge u komediji 'Dead Babies' (2000) i u 'Kiss Kiss (Bang Bang)' (2000).

Američka javnost otkrila ga je u filmu 'A Knight’s Tale' (2001) gdje ima ulogu komičnog karaktera i zbog koje ga London Film Critics nominira za najboljeg glumca.

Njegov sljedeći uradak bio je nezavisni britanski film 'Heart of Me' (2002). 2003. u Lars von Trierovom filmu 'Dogville' glumi s Nicole Kidman, a iste ga godine gledamo u povijesnoj, pomorskoj avanturi 'Master and Commander' (2003) gdje je ukrao show iskusnijem i poznatijem kolegi Croweu.

Bettanyjev zadnji projekt je komedija Richard Loncrainea, 'Wimbledon', u kojoj glumi s Kirsten Dunst.

Oženjen je glumicom Jennifer Connelly (2003) koja je kasnije te godine rodila sina Stellana (po uzoru na Bettanyevog kolegu iz Dogvilla, Stellana Skarsgarda). Imaju i dijete iz Connellynog prvog braka, sina Kaia.