Vincent Cassel

23.11.1966 Paris, France Vincent Crochon

Sa 17 se motao s cirkusantima, s 25 mu je francuska kinematografija postala preuska; sada u galopu osvaja strane produkcije. Miss Bellucci je već osvojio.

 

Vincent_Cassel

Vincent Cassel, sin poznatog glumca Jean-Pierre Cassela, sa 17 godina odlazi u cirkusku školu i provodi nekoliko sljedećih godina izbjegavajući scenu i glumu. Njegovi roditelji nisu željeli da krene očevim stopama i završi u filmskoj industriji.

Ipak, krenuo je u filmske avanture 1991. kada je dobio manju ulogu u Philippe de Brocaovom 'Les Clés du paradis' (1991). Dvije godine kasnije uživao je u radu sa Mathieu Kassovitzom u 'Metisse', romantičnoj komediji u kojoj je glumio Kassovitzova starijeg brata.

Ponovno će stati ispred kamere za Kassovitzov hvaljeni 'La Haine' (1995) gdje je glumio Židova, klinca koji luta pariškim ulicama s prijateljima i pištoljem. Film je postigao internacionalni uspjeh osvojivši nagradu u Cannesu u kategoriji za najboljeg redatelja, kao i mnoge francuske Cesare. Za svoju ulogu Cassel je dobio nominaciju Cesar u kategoriji za najboljeg mladog glumca.

Vincent se nastavio pojavljivati u manjim ulogama na engleskom jeziku kao npr: 'Jefferson in Paris' (1995), 'Elizabeth' (1998) i 'Birthday Girl' (2000), dok je francuskoj produkciji bivao sve više dominantan. Zajedno sa suprugom, Monicom Bellucci, glumio je u romantičnoj komediji 'L'Appartemen' (1996).

Oženili su se krajem 90-ih i nastavili surađivati u filmskim ostvarenjima. Popularnost ne izostaje nakon uloge u kung-fu-horor-akcijskom-kostimiranom filmu Vučje bratstvo' (Le Pacte des loups, 2002).

Često posuđuje glas Hugh Grantu u francuskim verzijama njegovih filmova.