Replikant - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Replikant

Replikant

A Scanner Darkly (2006.)

Warner Independent Pictures / Continental film

100' ZF, triler, misterija

Režija:           Richard Linklater

Uloge: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder, Rory Cochrane, Mitch Baker, Steven Chester Prince, Natasha Valdez

Scenario:        Richard Linklater

Producent/i:   Steven Soderbergh, George Clooney, Ben Cosgrove, Jennifer Fox, John Sloss

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Replikant

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
12
0.00

Vizualno neobična adaptacija romana legendarnog Philipa K. Dicka prikazuje nam teoriju zavjere na djelu u kojoj vlast kontrolira građane uz pomoć droga.

Ime Philipa K. Dicka dovoljna je garancija intrigantnog djela, barem ukoliko je suditi dosadašnjim adaptacijama njegovih romana ('Blade Runner', 'Minority Report', 'Total Recall'). Dodamo li u ovu varjablu Richarda Linklatera kao režisera uz revolucionarnu tehniku snimanja završni proizvod trebao bi biti u najmanju ruku zanimljiv. Istoimena knjiga iz 1977. godine inspirirana je piščevim izletima u alternativnu stvarnost pod utjecajem droga, pravi road trip.

Radnja se odvija 1013. godine u u Orange Countyju u Californiji. Amerika je izgubila rat protiv droga te ona čak postaje oruđe vlasti. Cjelokupna je populacija, naime, ovisna o famoznoj supstanci D, drogi koja razvija dvostruku osobnost koju vlast koristi kako bi držala ljude pod kontrolom.

Na svakih deset intoksiranih amerikanaca dolaze dva vladina špijuna čiji zadatak je nadziranje i progon ostalih osam. Teorija zavjera Philipa K. Dicka prikazana je kroz nekoliko prijatelja.

U prvom je planu Fred (Keanu Reeves), jedan od vladinih agenata koji u zadatak dobiva špijunirati troje svojih prijatelja - Jima Barrisa (Robert Downey Jr.), Donnu Hawthorne (Winona Ryder), Ernieja Lucmana (Woody Garrelson) i Charlesa Cochranea (Rory Cochrane).

Nećemo vam otkrivati nastavak radnje no dovoljno je spomenuti da se film svodi na psihološke igre, podvojene ličnosti, paranoične izlete između svijeta stvarnosti i proizvoda uma pod utjecajem droge.

Ovaj su film namjeravali snimiti Terry Gilliam i Charlie Kaufman, koji je pripremio i gotov scenarij, no tek je Linklater ('Fast Food Nation') uspio dobiti posao. Film je snimljen revlucionarnom tehnikom po prvi puta primjenjenom na filmu 'Walking Life' iz 2001. Riječ je o kombinaciji animacije i skinutih pokreta i fotografija glumaca što je bio nadasve mukotrpan i skup proces kojim je postignut stripovski look.

Zanimljiv je i izbor glumaca 'narkofila' na čelu sa Robertom Downeyem Jr.-om zaljubljenim u kokain, borcem za legalizaciju lakih droga Woohyjem Harrelsonom i nestašnom kleptomankom Winonom Ryder.

i.k.