Spider-man 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spider-man 2

Spider-man 2

Spider-man 2 (2004.)

Columbia Pictures (Sony) / Blitz film i video

127' akcija, ZF, triler

Režija:           Sam Raimi

Uloge: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, J.K. Simmons, Alfred Molina, Rosemary Harris

Scenario:        Michael Chabon, David Koepp, Alfred Gough, Miles Millar

Producent/i:   Stan Lee, Joseph M. Caracciolo

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Spider-man 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.61
67
0.00

Film je nastavak priče o razvoju dječaka u muškarca, o problemima. Jednostavna priča o odrastanju. Jedino što je ovog dječaka ugrizao radioaktivni pauk. Od Sama Raimija.

I nakon dvije godine Peter Parker/Spiderman nalazi se pred novim izazovima mireći u sebi svoj 'dar i prokletstvo'. Kao student na koledžu, mučen svojom tajnom, otkriva da su odnosi sa svima koji su mu dragi u opasnosti saznaju li njegov tajni identitet. Parkerova žudnja za Mary Jane postaje sve jača dok se bori sa željom da joj otkrije svoje drugo lice i izjavi joj ljubav.

Prijateljstvo s Harryjem Osbornom nagriženo je Harryjevom željom da osveti oca i uništi Spider-mana. Čak i njegova teta May, shrvana nakon smrti svoga muža, gaji sumnje prema nećaku Peteru. Stvari se još više zakompliciraju kad mu se suprotstavi novi negativac Dr. Otto Octavius – Doc Ock, čovjek koji pomoću neuro-čipa u glavi može kontrolirati mehaničke hvataljke na leđima.

Nakon megahita 'Spider-man' koji je zaradio 400 milijuna dolara, Sam Raimi prihvaća se režije nastavka te fantastične akcijske priče, a osim njega, u filmu možemo gledati većinu glumačke postave iz prvog dijela. Producenti, čini se, ne žele mijenjati konja koji pobjeđuje.

Iako su mnogi radovi kultnog autora, koji se osamdesetih, još kao student, proslavio trash hororom 'The Evil Dead', očekivali nešto nekonvencionalniji film, 'Spider-man' je u konačnici ispao mainstreamovska prerada 'Marvel Comics' stripa o dječaku fantastičnih sposobnosti. To podilaženje publici vjerojatno se može, kako je najčešće i slučaj, zahvaliti utjecaju studija na stvaranje filma.

Kvalitetan filmski prikaz stripa, ipak, nije izostao – šareni kadrovi i naglašena psihološka karakterizacija glavnog lika osnovne su postavke prvoga, a po svemu sudeći i drugog filma. Dok filmski nastavci često pojačavaju akciju, Raimi naglasak stavlja na moralne i osobne dileme koje muče likove: 'Novi film činit će se nešto manjim i intimnijim. Nadam se da ljudi ne očekuju veći i bolji, već manji i bolji film. Okrenuo sam se razradi karaktera. To je ono na što je, čini se, publika reagirala kod prvog filma.'