Zatvorenici i naša Marija u Berlinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zatvorenici i naša Marija u Berlinu

Zatvorenici i naša Marija u Berlinu

Ovogodišnji Berlinale podržao je zatočenog iranskog redatelja i prikazao dvaput ukradeni dokumentarac o osuđenom ruskom tajkunu.

s.p. 15.02.2011 0 komentara

Zatvorenici i naša Marija u Berlinu

Počeo je 61. filmski festival u Berlinu, a jedan od glavnih motiva ovogodišnjeg Berlinalea je podrška osuđenom iranskom redatelju Džafaru Panahiju.  Predsjednica žirija Isabella Rossellini pročitala je otvoreno pismo Panahija koji je trebao sudjelovati u radu žirija, a zatim je zajedno s direktorom Festivala Dieterom Kosslickom otvorila Berlinale i to uz vestern braće Coen 'Čovjek zvan Hrabrost'. Iako u konkurenciji i ove godine nema hrvatskih filmova, Hrvati su već dobili jednu nagradu.

Glumici Mariji Škaričić uručena je nagrada Europske filmske promocije nazvana Shooting Stars, i to godinu dana nakon što je tu istu nagradu za mlade europske talente primila Zrinka Cvitešić. Među 10 najboljih mladih europskih glumaca našla se i Makedonka Nataša Petrović koju smo mogli vidjeti u 'Sjenama' Milča Mančevskog, a nedavno i u drami 'Kao da me nema' prikazanoj na ZFF-u.


Marija Škaričić posljednju je ulogu odigrala u 'Majci asfalta'

Inače, Marija Škaričić je nagradu primila iz ruku Ralpha Fiennesa, te je nakon dodjele održana svjetska premijera Fiennesovog redateljskog debija 'Koriolana'. Moderna verzija Shakespeareovog djela o ratu i vojnicima smještena je u 'grad koji se naziva Rimom', a zanimljivo je da je film sniman u poslijeratnom Beogradu. Fiennes je dobio odlične kritika za svoju glumu u kazališnoj verziji djela, a sada ga filmski kritičari obasipaju pohvalama za ovaj film i nazivaju ga 'žestokom, nasilnom i dirljivom tragedijom s odličnim izvedbama Fiennesa, Vanesse Redgrave, Briana Coxa i Gerarda Butlera'.

Akcijske scene s tenkovima i strojnicama približit će film publici koja ne voli pjesničke dijaloge, naši gledatelji vjerojatno će rado gledati Slavka Štimca u akciji, a svjetska publika moći će uživati u zanimljivom scenariju Amerikanca Johna Logana koji je u ovoj adaptaciji povukao mnoge paralele između Rima i vječno ratujuće Amerike. Fiennes je inače najavio da bi radi snimio i 'Antonija i Kleopatru' jer je po njemu riječ o 'vrlo filmičnom djelu' te tvrdi da bi stari bard pisao scenarije za filmove da je danas živ.

A jedan je film privukao veliku pozornost baš time da - umalo nije prikazan! 'Hodorkovski' je dokumentarac o osuđenom ruskom oligarhu Mihailu Hodorkovskom, koji je par dana prije svjetske premijere ukraden iz redateljevog ureda, a to su svi povezali s 'dugom rukom Putina'. Slabo poznati njemački redatelj Cyril Tuschi zaradio je tako besplatnu reklamu, iako dvosatni dokumentarac ne sadrži ništa ekskluzivno osim što sadrži intervju s tajkunom koji je doslovce rađen 'iza rešetaka'.


'Pina', trailer.

Filmofile je više zaintrigirao 3D film 'Pina', rad njemačkog velikana filma Wima Wendersa koji se bavi velikom njemačkom koreografkinjom Pinom Bausch. Wenders je došao na ideju o filmu kad je vidio 'U2 3D', a stilizirani film se preporučuje ljubiteljima plesa koji će se vjerojatno 'izgubiti u hipnotičkoj atmosferi'. Ipak, neki kritičari Wendersu zamjeraju da se fokusirao isključivo na ples te je zanemario biografiju Pine Bausch, ne spominjući nikakav kontekst, pa čak ni imena plesača.

Hrvatskom filmskom kritičaru Jurici Pavičiću (koji je član uglednog međunarodnog žirija kritike FIPRESCI) svidio se jedan drugi 3D film, 'Cave Of Forgotten Dreams' Wernera Herzoga koji prikazuje i 'oživljava' najstariju zbirku spiljskih crteža, te je izjavio da je to 'film koji redefinira način na koji će se 3D koristiti u budućnosti' jer je, gledajući ga, 'prvi put shvatio kako se morala osjećati publika braće Lumiere'.

Pažnju javnosti privukao je i ruski-ukrajinski film 'Innocent Saturday' koji se bavi černobilskom katastrofom, a iako mu predviđaju neku od nagrada Festivala, čuju se i mišljenja da je ovaj 'art-film katastrofe' više obećavao nego što je ispunio. A koji filmovi su najviše ispunili očekivanja članova žirija objavit će se ovog vikenda pa vijest o nagradama Berlinalea možete očekivati i na Filmskom.netu.

Komentari

Nema komentara.