Hrvatski film u programu Berlinalea! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvatski film u programu Berlinalea!

Hrvatski film u programu Berlinalea!

'Obrana i zaštita' uglednog redatelja Bobe Jelčića uvrštena je u program Forum Berlinskog filmskog festivala.

s.p. 16.01.2013 0 komentara

Hrvatski film u programu Berlinalea!

Kao što smo i najavili - hrvatski film ima svog predstavnika u programu uglednog Berlinalea! Novi dugometražni film Bobe Jelčića 'Obrana i zaštita' bit će premijerno prikazan u programu Forum 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Forum je posvećen inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe.

Radnja filma odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka (Bogdan Diklić). Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ova jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ako ne ode, njegova žena (Nada Đurevska) će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi.

'Obrana i zaštita' drugi je dugometražni igrani film Bobe Jelčića koji je ujedno i autor scenarija. Budući je i sam rođen u Mostaru, Jelčić se osvrnuo i na osobnu stranu povratka u Mostar: 'Emotivno je opterećujuće vraćati se u nešto svoje, dakle u prostor iz kojeg si davno otišao, sa značenjem povratka u prošlost. I bez rata je opterećujuće, a kamoli onda kad se on dogodio i odredio budućnost, a o sadašnjosti da i ne govorim. Istjerivanje duhova, ma kako to figurativno zvučalo, jest potrebno i nužno.'

Bobo Jelčić inače je cijenjeni kazališni redatelj, poznat po svom specifičnom radu s glumcima, s kojima ponekad sukreira priču i likove. U 'Obrani i zaštiti' glavne uloge su odigrali glumački veterani Bogdan Diklić i Nada Đurevska, dok se u ostalim ulogama nalazi čitav niz renomiranih imena: od Ivane Roščić u ulozi Đulagine kćeri, Rakana Rushaidata u ulozi Slavkova sina, pa do Vinka Kraljevića i Sergeja Trifunovića u ulozi susjeda.

Uspjeh filma prokomentirao je i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar: 'U SFRJ postojao je kolosalni sustav koji se zvao Obrana i zaštita, koji se na kraju pokazao kao uzaludan i uglavnom idiotski zamišljen. Utoliko već od naslova ovog filma nalazimo se na području fine duhovitosti. U katalogu naslova HAVC-a ovaj film svrstan je u rubrici 'finih stvari', pametnih djela koje pravimo za izbirljivu publiku i vrhunske festivale. Ovaj film danas ispraćamo na put, a adresa je Berlinale. Hrvatska filmska politika očito je razboritija od Titove obrambene! Iako smo zadnjih tjedana u fokusu kao radionica uspješnica na box officeu, HAVC još uvijek skrbi za autorski film. Drago mi je što ovo autorsko djelo potpisuje važan kazališni autor. Sam Mendes i Stephen Daldry kazališni su autori koji su se snašli na filmu. Jelčić očito ide tim putem.'

Ovogodišnje, 63. izdanje Berlinalea održava se od 7. do 17. veljače 2013., a njegov službeni program čine još nekoliko potprograma, među kojima su najpopularniji i najznačajniji službeni natjecateljski program, Berlinale Shorts i Panorama. Filmovi prikazani u programu Forum ne ulaze u konkurenciju za službene festivalske nagrade, ali mogu osvojiti neku od nagrada koje dodjeljuju nezavisni žiriji Festivala u Berlinu, kao što je Nagrada Ekumenskog žirija (koja je prošle godine pripala filmu 'Parada' Srđana Dragojevića), nagrade žirija FIPRESCI-ja itd.

Komentari

Nema komentara.