'72 dana' do Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      '72 dana' do Oscara

'72 dana' do Oscara

Hrvatska se za stranog Oscara natječe s filmom '72 dana', usporedo s Wimom Wendersom, Akijem Kaurismakijem i Belom Tarrom.

s.p. 29.09.2011 0 komentara

'72 dana' do Oscara

'72 dana' Danila Šerbedžije hrvatski je kandidat za Oscara! 17 članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika je ove srijede tajnim glasovanjem, natpolovičnom većinom s devet glasova, u prvom krugu odlučilo da će taj film biti predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film.

U konkurenciji za izbor bili su još filmovi 'Lea i Darija' Branka Ivande, 'Josef' Stanislava Tomića, 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza te 'Majka asfalta' Dalibora Matanića. '72 dana' tako ulazi u daljnji selekcijski proces, tijekom kojeg će biti odabrano devet, a potom pet filmova sa službenom nominacijom za najbolji film na stranom jeziku. Nominacije će biti objavljene 24. siječnja 2012., a 84. dodjela nagrada Oscar održat će se 26. veljače 2012. u Kodak Theatreu u Los Angelesu.


'72 dana', trailer.

Posljednji rok za nominacije filmova na stranom jeziku je 1. listopad 2012., a dosad je stiglo oko 50 nacionalnih nominacija. Većinom su nominirani art-hitovi koji su osvojili ugledne festivale, a te filmove upravo možete gledati u reviji Filmomanija: 'Pina 3D' (Njemačka), 'Nader i Simin se rastaju' (Iran), 'Torinski konj' ('Mađarska) i 'Le Havre' (Francuska).

Iz Kine je nominiran veliki spektakl 'Flowers of War' Zhanga Yimoua, Grčka je nominirala hvaljeni 'Attenberg', a Brazil šalje nastavak akcijskog hita, 'Elitnu postrojbu 2'. Iz Rusije je uz puno kontroverzi nominiran zadnji film Nikite Mihalkova 'Ispijeni suncem 2: Citadela', Italija nudi film o imigrantima 'Terraferma', a Francuska će probati osvojiti Oscara uz 'La Guerre est déclarée' ('Objavu rata') redateljice i glumice Valerie Donzelli. 


'Pina 3D', trailer.

Iz Španjolske nije nominiran zadnji Almodovarov film nego prvi put za Oscara šalju film na katalonskom jeziku, 'Pa negre' ('Crni kruh'). Irska je nominirala 'Kao da me nema' snimljen prema romanu Slavenke Drakulić, iz susjedstva su nominirani 'Belvedere' (Bosna i Hercegovina) i 'Montevideo, Bog te video' (Srbija'), a Austrija je nominirala film 'Disati' koji je pobijedio na Sarajevo Film Festivalu, a režirao ga je glumac i redateljski debitant hrvatskih korijena Karl Markovics  ('Krivotvoritelji'). Popis svih nominiranih u ovoj kategoriji možete uskoro potražiti na službenoj stranici Oscara.

Komentari

Nema komentara.