Fantastične ljubavi na Sundanceu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Fantastične ljubavi na Sundanceu

Fantastične ljubavi na Sundanceu

Eva Green i Ewan McGregor uživaju u kaosu osjetila, a Morgan Spurlock promovira film o filmskom promoviranju proizvoda.

s.p. 27.01.2011 0 komentara

Fantastične ljubavi na Sundanceu

Bliži se kraju ovogodišnje izdanje velikog festivala nezavisnog filma - Sundancea! Među najzanimljivijim ostvarenjima je sigurno 'Perfect Sense', romantična SF priča o kuharu i znanstvenici koji se nađu usred zagonetne epidemije koja utječe na emocije i čula. Ljudi su preplavljeni tugom i prisjećaju se svih osoba koje su voljeli i svakog koga su povrijedili, a gube osjećaje mirisa, okusa i dodira, te dobivaju napadaje panike. Iako filmu zamjeraju nepotrebnu naraciju, proglašavaju ga jako poetičnim i senzualnim, a gledatelje će sigurno privući erotske scene Eve Green i Ewana McGregora.


'Perfect Sense', trailer.


Još jedna zanimljiva SF romansa je ona o tragediji koja zbližava znanstvenicu i skladatelja u filmu 'Another Earth'. Film je već otkupljen za američku kinodistribuciju, a priča se bavi znanstvenicom koja nakon pijane vožnje usmrti obitelj jednog muškarca, pa se nakon zatvora zbližava s njim jer ju muči grižnja savjest. Zanimljiv je i podtekst priče - baš na dan kobne nesreće kod Mjeseca otkrivaju planet koji je dvojnik naše Zemlje, a to će imati posljedica i na naše junake. Od igranih filmova vrijedi spomenuti i 'The Details' kojeg hvale kao 'mračan, ali urnebesan pogled na nevjeru' u kojem se posebno istakao Tobey Maguire u komičnoj ulozi.

No, najveći utjecaj u svijetu filma Sundance ima na području dokumentaraca. Čak četiri od pet dokumentaraca koji su ove godine nominirani za Oscara svoju su premijeru imali na Sundanceu 2010. - hrvatski gledatelji su na festivalima mogli vidjeti 'Restrepo' i 'Uradi i bježi', a 'Waste Land' nas ove godine očekuje i u ograničenoj kinodistribuciji. Ovogodišnji favorit američke publike je 'Being Elmo: A Puppeteer's Journey' koji se bavi omiljenim likom Ulice Sezam. Od slavnih autora treba izdvojiti Morgana Spurlocka koji je predstavio još jedan svoj zabavan film, 'The Greatest Movie Ever Sold' koji duhovito analizira 'plasiranje proizvoda' u holivudskim filmovima.


'Miss Representation', trailer.


Ljubitelji angažiranih filmova vjerojatno bi voljeli pogledati 'The Green Wave' koji se bavi protestima nakon namještenih iranskih izbora, a sadrži i animirane ilustracije svjedočenja zlostavljanih disidenata. 'Becoming Chaz' je zanimljiv jer je glavna junakinja bivša kćerka slavne Cher koja je postala sin, tj. obavila operaciju spola. 'Page One: A Year Inside the New York Times' bavi se utjecajem Interneta na stvaranje vijesti, a predstavljanjem žena u medijima bavi se 'Miss Representation'. Jednom od najkontroverznijih tema bavi se 'How to Die in Oregon' kojemu je glavna tema - asistiranje u samoubojstvima.

Inače, Kevin Smith je na premijeri svog filma 'Red State' objavio da će njegov sljedeći film, hokejaški 'Hit Somebody', biti i njegov posljednji redateljski posao te će ubuduće samo pomagati drugima da snime svoje filmove. Želimo mu puno sreće u producentskom ili kojem već poslu, a hrvatske filmofile uskoro ćemo obavijestiti o filmskom programu ZagrebDoxa koji bi možda mogao imati i neki od hitova sa Sundancea...

Komentari

Nema komentara.