Sunčani festival voli mračne filmove - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sunčani festival voli mračne filmove

Sunčani festival voli mračne filmove

Najbolji filmovi ovogodišnjeg Sundancea govore o katastrofama, siromaštvu, ratu, bolesti i drogi, no ima i malo seksa.

s.p. 31.01.2012 0 komentara

Sunčani festival voli mračne filmove

Dodjeljene su nagrade na najslavnijem festivalu nezavisnog filma, Sundanceu koji je ove godine bio tako tmuran da je i njegov utemeljitelj Robert Redford priznao da je protekao u 'mračnom i sumornom tonu'. Nagradu žirija za najbolji američki igrani film i snimateljsku nagradu dobio je 'Beasts of the Southern Wild' Benha Zeitlina (naslovna fotografija) koji govori o odnosu oca i kćeri koji žive u siromaštvu, a još im prijeti i poplava Mississippija.

Nagradu publike i specijalnu nagradu žirija za glumu dobio je film snimljen prema memoarskim zapisima Marka O'Briena, 'The Surrogate' u kojem glavni junak živi u umjetnim plućima i želi izgubiti nevinost pa plaća 'profesionalki' (Helen Hunt) da mu pomogne. Ovoj humornoj drami već predviđaju popularnost kod publike i Oscare 2013., a Amerikanci će sigurno puno raspravljati o dokumentarcu 'The House I Live' koji je dobio nagradu žirija.


'Violeta Went to Heaven' ('Violeta se Fue a Los Cielos'), trailer.

Ovaj dokumentarac bavi se američkim 'ratom protiv droge' i zaključuje da je taj rat pogrešan i nemoralan, te za sobom ostavlja samo velik broj zatvorenika među kojima prevladavaju manjine. Nagradu publike za najbolji domaći dokumentarac dobio je još jedan film koji se bavi kontroverznom temom, 'The Invisible War' koji otkriva veliku stopu silovanja u američkoj vojsci.

Nagrada žirija za najbolji strani igrani film otišla je drami 'Violeta Went to Heaven' ('Violeta se Fue a Los Cielos'), portretu slavne čileanske pjevačice Violete Parre, a najboljim stranim dokumentarcem žiri je proglasio izrealski 'The Law in These Parts' koji se bavi funkcioniranjem izraelskog pravnog sustava na okupiranim palestinskim područjima.

Publika je nagradila još i indijski 'Valley of Saints' u kojem glavni junaci žele pobjeći od rata i siromaštva u Kašmiru, a od međunarodnih dokumentaraca gledateljima se najviše svidio 'Searching for Sugar Man' koji je dobio i nagradu publike i specijalnu nagradu žirija, a bavi se malo poznatom rock ikonom iz 1970-ih zvanom Rodriguez. Više informacija o nagradama potražite na službenim stranicama Sundancea.

Komentari

Nema komentara.