Scorsese o Scorseseju - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Scorsese o Scorseseju

Scorsese o Scorseseju

Novi dokumentarac Richarda Schickela vodi nas na putovanje s jednim od vodećih američkih redatelja - Martinom Scorsesejem. Ovaj put doslovno.

t.r. 22.12.2004 0 komentara

Scorsese o Scorseseju

Naime, kad pišemo o dokumentarcima često se koristimo sintagmom 'vodi nas na putovanje'. No, jedini koji su putovali u tim slučajevima su autor i snimateljska ekipa. Oni putuju i ovoga puta, ali zajedno s njima putuje i Scorsese. Točnije, oni putuju s njim.

Tijekom cijelog filma Schickela se ne vidi pred kamerom, no vrlo smo svjesni da je odmah uz Scorseseja, kojega hrani pitanjima o njemu samome i njegovom opusu. I vrlo uspješno dobija odlične odgovore. Za razliku od dokumentarca 'A Personal Journey With Martin Scorsese Through American Movies' iz 1995. godine, ovaj nam dokumentarac daje psihološku sliku Scorsesejevog stvaranja filmova, barem onih najpoznatijih.

Iako neki film opisuju kao 'on the road' (na putu), vjerujemo da ga jednako dobro opisuje i 'on the streets' – jer njegove intimne ispovijedi ostaju na italoameričkim ulicama New Yorka na kojima je odrastao. Putovanje počinje u njujorškom kvartu Queens, gdje je proveo mladost, a potom se simbolično, slijedeći Martinov životopis, širi na sve dijelove SAD-a.

Scorsese vjerojatno nigdje drugdje nije predstavljen na ovako emotivan način,a mnogi koji su ga pogledali kažu da se gledatelju na momente čini kao da se zaista upoznaje s njim. Doduše kroz filmove (kao što su 'Mean Streets', 'Raging Bull', 'Taxi Driver' i 'GoodFellas'), ali u njih je i ulagao najviše emocija, jer su snimani na ulicama Velike jabuke.

Kako ne biste mislili da skladamo odu Schickelu, moramo spomenuti i neke mane koje navode mnogi kritičari: film pomalo nalikuje na seriju i lako bi ga se moglo rascjepkati u kratke epizode, putovanje je vijugavo, nema pravog središta ni poante, pa se čini da redatelju nedostaje žica, što ne znači da se film nije zanimljiv, no činjenica je da kad imate Scorseseja za sugovornika, nije teško snimiti dobar dokumentarac.

Schickel je veliki zaljubljenik u američke filmove iz sedamdesetih, što dokazuje i podatak da je film sličan ovome snimio i s Woodyjem Allenom. Još mu samo fale Francis Ford Coppola, Brian De Palma i Robert Altman da upotpuni kolekciju najvećih redatelja koji su kumovali preobrazbi američke kinematografije za vrijeme rata u Vijetnamu.

O ovom filmu se može mudrovati koliko vam drago, no to nam nije namjera. Schickel je snimio film o legendi, a mi samo želimo da ga jednog dana budemo u prilici vidjeti. I tu je priči kraj.

Komentari

Nema komentara.