Scorseseovo putovanje kroz Italiju - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Scorseseovo putovanje kroz Italiju

Scorseseovo putovanje kroz Italiju

Redatelj talijanskog porijekla na interesantan način ispričao je priču svog života kroz filmove koji su ga obilježili privatno i profesionalno.

09.12.2003 0 komentara

Scorseseovo putovanje kroz Italiju

My Voyage To Italy je putovanje kroz talijansku filmsku povijest. Riječ je o informativnom predstavljanju talijanske kinematografije, odavanje počasti najvećim talijanskim filmovima i redateljima, kao i autobiografija redatelja Scorsesea kroz strastveni pogled na filmove koji su kroz godine utjecale na njega. Radi se o dokumentarnoj seriji iz pet dijelova, Ameri je mogu pratiti na SBS-u, a mi se pitamo kad će je kupiti HRT ili Nova?

Luchino Visconti

Serija počinje prvim talijanskim filmom koji je Scorsese vidio kao dijete. Neorealitične slike Rossellinija, De Sice i Viscontija otvorile su dječaku Scorseseju novi svijet i dali mu uvid u njegove korijene.

Kako se nakon 2. svjetskog rata mijenjala talijanska kinematografija, mijenjao se i budući redatelj. Gledao je Rossellinijevo eksperimentiranje, Fellinijeve 'čarobne' filmove i mistične, moderne filmove Michelangela Antonionija. Tijekom cijele serije dobijamo djeliće slika kostimirane ekipe, nijemih filmova i komedija all'Italiana. Među 'pregledanim' filmovima su Paisà, Umberto D, Ossessione, Fabiola, I Vitelloni, Viaggio in Italia, Senso, L’Avventura i Otto e mezzo.

Otto e mezzo, Federico Fellini, originalni plakat rad je Kerfysera.

Zanimljivo, uz serije američka TV mreža SBS prikazivat će i filmove talijanskih redatelja. Šteta što tako dobro koncipiran program ostaje privilegija Amerikanaca. Možda će i nama jednom svanut.

Komentari

Nema komentara.