Zlatni lav otišao Nekamo - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni lav otišao Nekamo

Zlatni lav otišao Nekamo

Sofia Coppola ima najbolji i najmagičniji film, a Alex de la Iglesia najbolji i najbizarni scenarij 67. Mostre. Loš redatelj Vincent Gallo je ipak - najbolji glumac!

s.p. 12.09.2010 1 komentara

Zlatni lav otišao Nekamo

Zlatnog lava za najbolji film na 67. filmskom festivalu u Veneciji dobio je američki film 'Somewhere'('Negdje') redateljice Sofije Coppole. Predsjednik žirija Quentin Tarantino izjavio je u ime svih u žiriju 'da ih je film začarao na prvoj projekciji' i kasnije je 'rastao u njihovim srcima i analizama'. Iako su neki vidjeli sukob interesa u toma da Tarantino dodjeljuje Zlatnog lava bivšoj curi, on je izjavio da su i ostali članovi žirija jednoglasno izabrali ovaj film, iako uopće ne poznaju redateljicu, a često su u svojim diskusijama spominjali upravo 'Somewhere' kao primjer onoga što mora imati najbolji film Festivala. Redateljica i scenaristica filma Sofia Coppola osobno je preuzela nagradu i zahvalila se tati Francisu Fordu što ju je naučio filmskom zanatu, a očito je da je film o filmskoj zvijezdi i njegovoj kćeri koji žive po hotelima djelomice i autobiografska priča.


'Somewhere', trailer.

 Srebrnog lava za najbolju režiju i nagradu za najbolju scenarij preuzeo je Španjolac Alex de la Iglesia za svoju tragikomediju 'Balada triste de trompeta' ('Balada o tužnoj trubi') za koju kažu da se očito svidjela Tarantinu zbog bizarnih likova - letećih patuljaka, sisate trapezistice i klaunova s mačetama i strojnicama. Vincent Gallo je po mišljenju kritike i publike pokazao da je užasan redatelj u filmu 'Promises Written in Water', ali je zato dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu 'Essential Killing' za kojega je poljski redatelj Jerzy Skolimowski dobio Posebnu nagradu žirija. Gallo je u filmu odglumio šutljivog talibana, a bio je šutljiv i u stvarnosti te se nije pojavljivao na presicama i nije preuzeo nagradu. Umjesto njega nagradu je preuzeo i duhovito progovorio Skolimowski koji je izjavio 'da je siguran da bi Gallo želio da zahvali svom redatelju - meni, svom scenaristi - također meni, a također i svom producentu - opet meni!'


'Attenberg', trailer.

Najboljom glumicom proglašena je grčka glumica Ariana Labed za ulogu cure koja o seksu i ostalim životnim činjenicama uči iz prirodoslovnih dokumentaraca sir Davida Attenborougha čije se ime pogrešno izgovara u filmu - otuda i naslov filma 'Attenberg'. Nagrada Marcello Mastroianni za najboljeg mladog izvođača otišla je Mili Kunis za sporednu ulogu u 'Crnom labudu', a posebnog Zlatnog lava za životno djelo dobio je američki režiser i producent Monte Hellman. Popis svih nagrađenih možete pogledati na službenim stranicama Mostre ovdje.

Komentari
A: mareva 12.09.2010 Pogledaj profil

Pitala sam se već dugo kad će doći do promjene filmski.net-a. I dogodilo se, zamislite! Ali, većina podataka je izbrisana. Obzirom da se to meni desilo, vjerojatno nisam jedini takav slučaj. Zato vi sa filmski.net, nemojte se baviti nečin ako vam se to ne radi, nađite si drugi posao. ILI odite na kavu, znamo kako veseli hrvati vole hodat po bircevima.