Batman ponovno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Batman ponovno

Batman ponovno

FILMSKI.NET pomno prati kako teče snimanje jednog od najočekivanijih filmova 2005., Nolanovog 'Batman Begins', pa vam tako i ovom prilikom donosi najnovije šišmiš-vijesti.

15.06.2004 0 komentara

Batman ponovno

Svima je već poznato da je nakon sedmogodišnje 'kome' Batman odlučio ponovo zabljesnuti na velikom platnu. Nakon kulturološkog fenomena znanog kao 'Batman' Tima Burtona (1989), serija se tijekom zadnja tri nastavka opasno srozala, a grozomorni 'Batman i Robin' iz 1997. i službeno je 'ubio' franšizu. Sve do danas.

Nova adaptacija strip-sage o maskiranom osvetniku s pričom kreće neovisno o dosadašnjim filmovima. Režija je povjerena 33-godišnjem Christopheru Nolanu koji je svoj osjećaj za vizualno i dramatiku, što se i traži u novom 'Batmanu', dokazao uratcima kao 'Memento' i 'Insomnia'. O fenomenu Čovjeka-šišmiša sam kaže: 'Batman je apsolutno kultni lik, nezaobilazna figura pop kulture, ali nema smisla tek preuzimati Burtonovu viziju.'

Warner Brothers već nekoliko godina želi oživjeti priču o maskiranom križaru, ali, kako sami kažu, trebalo je vremena da pronađu pravu osobu koja će inteligentno redefinirati franšizu. Nolan je dobio posao svojom vizijom koja se odmiče od bombastičnosti prošlih nastavaka i vraća 'Batmana' drami karaktera.

Koliko je god adaptacija s temom ovog super-junaka napravljeno, nijedna od njih nije se pozabavila prvim poglavljem priče, samim početkom. Svi znamo da kao dječak Bruce Wayne svjedoči ubojstvu svojih roditelja i odlučuje posvetiti svoj život njihovoj osveti. Ali kako i zašto postaje Batman? Otkud mu odijelo i plašt?

Batman i The Scarecrow (Cillian Murphy)

Nakon pročešljavanja svih Batman-stripova, Nolan je došao do ove priče: nakon dugog izbivanja, 25-ogodišnji Bruce vraća se u Gotham City s namjerom da stane na kraj kriminalu. Obiteljska firma 'Wayne Enterprises', koja je radila na tajnom vojnom projektu, razgrabljena je među dioničarima. Jedan od najboljih dizajnera firme, Lucius Fox (Morgan Freeman), biva degradiran, a Wayne odlučuje njegov neprihvaćeni dizajn iskoristiti za svoj alter-ego.

Uskoro se u Gothamu pojavi novi negativac - Scarecrow (Cillian Murphy iz '28 dana kasnije'), a svoje planove ima i misteriozni Ra's Al Ghul (Ken Watanabe). Priča je stripovska, ali Nolan obećava da film neće nimalo ličiti na slične super-hero radove kojima smo bombardirani u zadnje vrijeme. Za razliku od Burtonove gothic-fantazije, Nolan se odlučio za surovi urbani realizam. Dizajn Gotham Cityja, kojeg sam režiser opisuje kao 'New York na steroidima', temelji se na neboderskim predgrađima Hong Konga iz 1994.

Novost u filmu je i kompletan redizajn Batmobila. Nakon dugog procesa, Nolan i dizajner produkcije Nathan Crowley došli su do verzije dizajna koja će imati potporu u priči. Automobil, čiju sliku možete pogledati ovdje, odostraga ima četiri goleme gume i mlazni pogon i cijeli je prekriven oklopnim pločama. Izgleda kao nešto što bi Picasso smislio, 'nabildani' auto za izmučenu psihu. Savršeno za Batmana.

Vidimo se u ljeto 2005.

Novi je i službeni Batmanov logo, a što se tiče Batmanovog kostima, iako je klasična silueta zadržana, i tu postoje neke inovacije. Dizajnerica Lindy Hemming izbacila je, u prvom redu, žuti logo u ovalu i zamjenila ga obrisom šišmiša preko cijelih prsiju. Neke je manje promjene doživjela i maska, a velika je pažnja posvećena svakom detalju - od načina lepršanja plašta, do izgleda materijala (koji je mat, ne sjajan) pod raznim osvjetljenjima i kutevima snimanja. Kostim je u početku priče, zapravo, futuristički, translucentni vojni oklop kojeg Wayne kasnije oboji u crno.

Za kraj ponovimo zvjezdanu postavu filma: Christian Bale navukao je na sebe Batmanovo odijelo, Michael Caine igra njegovog vjernog butlera Alfreda, Katie 'Dawsons Creek' Holmes je Rachel, Bruceova prijateljica iz djetinjstva, Liam Neeson njegov je mentor Henri Ducard, Morgan Freeman je nekadašnji zaposlenik Wayne Enterprisesa, Ken Watanabe u ulozi je zlog Ra's Al Ghula, Gary Oldman poručnik je policijskih snaga Gothama, James Gordon, a Rutger 'Blade Runner' Hauer neprijateljski je raspoloženi Earl.

službeni site

Komentari

Nema komentara.