Polanski novinarima: Dosadni ste, odlazim! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Polanski novinarima: Dosadni ste, odlazim!

Polanski novinarima: Dosadni ste, odlazim!

Kreativni redatelj očekuje kreativna pitanja novinara, inače: ode on na ručak! A za sve su, kaže, Polanski, kriva računala.

s.p. 22.05.2007 0 komentara

Polanski novinarima: Dosadni ste, odlazim!

Kontroverzni redatelj Roman Polanski otišao je s konferencije za tisak Filmskog festivala u Cannesu, i tako uzburkao dosadnjikave festivalske vode. Počelo je uobičajeno; Polanski, dobitnik Zlatne palme za ‘Pijanista’ 2002., bio je na sceni s gotovo 30 uglednih redateljskih faca (Alejandro Gonzalez Inarritu, Wim Wenders, Wong Kar-wai…). Svi zajedno predstavljali su svoje kratke filmove iz omnibusa ‘To Each His Own Cinema’(‘Svakome njegov film’), rađenog u povodu  60. obljetnice Cannesa. 

Novinari su redateljima postavljali klasična pitanja, poput 'O čemu sanjate' i 'Što film znači za Vas?', a par pitanja odnosilo se na budućnost filma u digitalnom dobu, na što je Polanski odgovorio da će film preživjeti dolazak novih medija. Po rekonstrukcijama prisutnih, čini se da ga nije posebno pogodilo neko određeno pitanje, a nije zabilježeno ni da su ga pitali ‘sočne’ stvari o optužbi za silovanje maloljetnice ili o ubojstvu njegove druge supruge, Sharon Tate. Jedno od provokativnijih pitanja na konfernciji bilo je ono o nedostatku žena među uglednim redateljima.

No kada je moderator najavio da je novinarima ostalo još samo dvije minute da postave pitanja, Polanski je izgleda zaključio da mu je i to previše. Uzeo je mikrofon, poručio novinarima da je ‘ovo rijetka i jedinstvena prilika da vide okupljanje tako važnih redatelja’ i zaključio da su tako ‘jadna, isprazna pitanja’ sramota. Ocijenio je da novinari više ‘nisu zainteresirani za to što se dešava na filmu’, a za to je okrivio i ‘kompjutere (ne valjda i internetske portale?) koji su ih doveli na tu razinu’.

Polanski je zatim demonstrativno otišao, a prije odlaska pozvao je i sve ostale da odu i radije ručaju s njim. Nitko od redatelja ipak mu se nije pridružio. Tim Gray s Varietyja bio je suosjećajan s redateljem koji je istrpio svakakva pitanja i prokomentirao je da je ovaj događaj 'unio malo adrenalina na festival'. 

 

Komentari

Nema komentara.