Spasitelj Scorsese - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Spasitelj Scorsese

Spasitelj Scorsese

Nakon što je 90 posto nijemih filmova propalo, redatelj se bori da i ostali ne postanu 'pokojni'. Pomažu mu Frears, Kar Wai, Salles i Inarritu.

s.p. 23.05.2007 0 komentara

Spasitelj Scorsese

Martin Scorsese je sa skupinom uglednih redatelja najavio pokretanje World Cinema Foundation, fondacije zadužene za očuvanje i restauraciju zanemarenih filmova svjetske baštine. Među prvim naslovima koje će spašavati bit će marokanski glazbeni dokumentarac iz 1981., 'Trances' Ahmeda El Maanounija.

Scorsese je prvi put vidio 'Trances' ranih osamdesetih na televiziji u New Yorku, kada je radio na 'Kralju komedije'. Izjavio je da mu je taj film pružio kratak uvid u drugu kulturu, a čini se da ga se dojmila i marokanska glazba, jer je za vrijeme snimanja 'Posljednjeg Kristovog iskušenja' u Maroku, redatelj angažirao Petera Gabriela da snimi dojmljiv soundtrack. 

'Utječemo jedni na druge, i to stvara novu vrstu filma, koji je baš ovdje u Cannesu' - pohvalio je kolege redatelje Scorsese, koji je idealistički izrazio nadu da će filmovi dovesti i do većeg političkog razumijevanja. Požalio se da je 90% svih nijemih filmova nestalo, pa je zato došao na ideju okupiti redatelje iz cijelog svijeta, koji se u svojim zemljma trebaju boriti za očuvanje filma.  

Na okruglom stolu u Cannesu se i okupilo mnoštvo redatelja, od redatelja 'Trancesa' Ahmeda El Maanounija, pa do veličina kao što su Stephen Frears, Wong Kar Wai, Walter Salles, Alfonso CuaronAlejandro Gonzalez Inarritu. Svi su se složili oko potrebe svjetske akcije za restauracijom filmova. Autor 'Dnevnika motociklista' Walter Salles zaključio je na kraju izlaganja da je 'očuvanje filmova' ujedno i 'očuvanje kulturnog identiteta', a njegova poruka je, baš kao i u Inarrituovom 'Babelu', da treba 'sačuvati raznolikost' i 'čim više upoznavati jedne druge'.

Komentari

Nema komentara.