Festivalska ponuda i potražnja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Festivalska ponuda i potražnja

Festivalska ponuda i potražnja

Pula dočekuje Christophera Leeja i traži hrvatske filmašice, Motovun želi vaše spotove, a One Take nudi Christophera Doylea.

s.p. 15.07.2008 0 komentara

Festivalska ponuda i potražnja

Iz direkcije Pulskog festivala stiže pravo brdo vijesti. Počasni gost Festivala bit će Christopher Lee, legendarni grof Dracula kojeg mlađi pamte kao Sarumana iz 'Gospodara prstenova'. On će 17. srpnja u 21.30 na Kaštelu predstaviti svoj omiljeni film, 'Rasputin' iz 1966. u režiji Dona Sharpa. U subotu, 19. srpnja u 19.30 u Kinu Valli održat će se razgovor s njim za medije i građanstvo, a te večeri će mu u Areni biti uručena posebna festivalska nagrada za životni doprinos filmskoj umjetnosti.


Christopher Lee govori o svojoj omiljenoj ulozi.

Objavljeni su i članovi žirija ovogodišnjeg Međunarodnog programa Pule, to su predselektor Cannesa za istočnu Europu Joël Chapron, programska menadžerica Panorame Berlinalea Paz Lázaro, novinarka Screen Internationala Edna Fainaru i kao predsjednik - Jerzy Skolimowski, poljsko-britanski redatelj i laureat 'velike trojke': Berlinalea, Cannesa i Venecije. Ove je godine festivalski pretprogram na Kaštelu (12.- 17. srpnja) posvećen žanru krimića, a na programu je 6 filmova iz programa Europolis-Meridijani: 'Nepoznata', 'Tarot ubojica', 'Lornina šutnja', 'Lady Jane', 'Elitna postrojba' i 'Dvostruka ljubav'. U slučaju kiše projekcije će se u isto vrijeme održavati u Velikoj dvorani Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

U prostoru Zajednice Talijana – Circolo predstavila se mlada kosovska glumica Arta Dobroshi, glavna glumica 'Lornine šutnje' i prva međunarodna gošća pulskog festivala kojeg će posjetiti još i Adrien Jolivet, Stephanie Crayencour, Marija Perović, te naši glumci Rade Šerbedžija, Olga Pakalović i Mijo Jurišić. Nakon gostovanja albanske glumice, u prostoru Zajednice Talijana se ovaj petak u 11 sati održava okrugli stol pod nazivom 'Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji'. Na okruglom stolu sudjelovat će redateljice Dana Budisavljević, Biljana Čakić-Veselič i Vlatka Vorkapić, redatelj Ognjen Sviličić, kritičari Nenad Polimac i Slavica Jakobović Fribec, a uz našu poznatu glumicu Jagodu Kaloper pojavit će se i inozemna gošća -  Milena Dravić.

Na Puli je već gostovala Arta Dobroshi, glavna glumica 'Lornine šutnje' nagrađene za najbolji scenarij na Cannesu.
A Motovun film festival u suradnji s Novom TV poziva sve gledatelje da snime i izmontiraju poluminutni spot za MFF za vrijeme trajanja festivala (28.07. - 01.08).  Odabrani sretnici dobit će na par sati profesionalnu video kameru, prostor za montažu, te stručno vodstvo i savjete. Izrađeni spotovi moći će se pogledati na web stranici motovun.novatv.hr, nakon čega će započeti glasanje web posjetitelja, koji će zajedno sa žirijem izabrati najboljeg koji će dobiti Sony video kameru.

I One Take Film Festival ide dalje pa će se 4. izdanje prvog svjetskog međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru održati u Zagrebu od 20. do 22. studenog 2008., u kinima Europa i Tuškanac. Zadnji rok za prijavu filmova je 15. rujna 2008., a ono što se zasad zna je da je i ove godine poseban gost festivala kultni direktor fotografije Christopher Doyle. Opet će se u kinu Europa održati i retrospektivna izložba 30 Doyleovih fotografija /naslovna/, no ovaj put u svrhu humanitarne prodaje potpisanih fotografija. Usporedno sa  izložbom, prikazivat će se dva nova filma na kojima je radio - 'Paranoid Park' Gusa Van Santa i restauriranom izdanju filma 'Ashes Of Time', borilačkom djelu Wong Kar Waija predstavljenom na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Dodatne informacije potražite na službenoj stranici Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.