Šegrt za crnu magiju - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Šegrt za crnu magiju

Šegrt za crnu magiju

Pentagrami, svijeće, vrane, inicijacijski obredi, crna magija… Iz Njemačke stiže mnogo mračnija i okultnija inačica Harrya Pottera.

d.ć.p. 28.07.2008 0 komentara

Šegrt za crnu magiju

Svima koji misle da sotonisti jedu malu djecu i odvode mladež na krivi put služeći se crnom magijom nikako se neće svidjeti 'Krabat' – njemački film o mladom čarobnjaku. No, on se ne bavi Metlobojem i simpatičnim čarolijama, on se bori protiv samog vraga.  Krabat je četrnaestogodišnjak bez roditelja, koji u snu dobiva poziv da dođe u obližnji mlin. Misli da će tamo postati mlinarov šegrt, no postaje član tajnog bratstva koje se bavi učenjem crne magije.

Jedini posjetitelj mlina je tajanstveni Goodman, koji bi mogao biti i sam vrag (iako to nije nigdje eksplicitno navedeno). Nakon sumnjivih smrti dvojice svojih 'kolega' i prijatelja, Krabat počinje shvaćati da je njegov gospodar mlinar vezan ugovorom s Goodmanom: u zamjenu za svoje moći,  svake mu godine mora žrtvovati jednog od svojih učenika. Dječak stoga odlučuje tajno postati  jači od svojeg  gospodara, kako bi ga mogao pobijediti, u čemu mu pomaže djevojka iz obližnjeg sela.

Kao i 'Harry Potter' franšiza, 'Krabat' je ekranizacija knjige. Njemački pisac Otfried Preußler je 1971. objavio teen fantasy roman o dječaku koji postaje učenik crne magije. Fanovi knjige se ograđuju od Harry Potter sage, govoreći da je ova priča mnogo ozbiljnija i mračnija od bilo kojeg dijela priča o britanskom čarobnjaku. Ipak, neke manje sličnosti se ne mogu poreći: osim priče o učenju magije, knjiga se bavi temama privlačnosti zla, pravog prijateljstva, ljubavi i smrti.

Priča je svoju prvu ekranizaciju doživjela 1977., kada ju je Karel Zeman pretvorio u dugometražni nagrađivani animirani film, a ove godine na velike ekrane dolazi u dugometražnoj igranoj verziji redatelja Marca Kreuzpaintera.

U 'Krabatu' glumi i Daniel Brühl, poznat iz izvrsnog 'Good bye, Lenin!'

'Krabat' se na ekranu željno očekuje, ne samo zbog zanimljivosti i kompleksnosti same priče, nego i velikog izazova same realizacije projekta. Europskoj kinematografiji (ne računajući Veliku Britaniju) uvijek je veliki izazov realizacija ambicioznih filmskih projekata, 'hollywoodske veličine i priče', ponajprije zbog velikih financijskih izdataka koje mnoge nacionalne kinematografije jednostavno nisu u stanju osigurati i pokriti. Osim frustracije autora projekata i često neželjenih ugovora s američkim produkcijskim kućama (koje onda kontroliraju sve faze, aktivnosti i detalje vezane uz budući film), takvi filmovi često ispadaju nekvalitetni - s tehničke strane (specijalni efekti, scenografija itd.) kao i one umjetničke (odabir glumačke postave, glazba...).

'Krabatu' je stoga marketinški i producentski pristupljeno nešto pametnije, pa obožavatelji priče mogu očekivati zanimljivu priču i prelijepe efekte. Za one koji žele znati više tu je službeni blog o snimanju filma http://www.krabat-blog.de/blog/.

Komentari

Nema komentara.