Brešanu nagrada na Karlovym Varyma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Brešanu nagrada na Karlovym Varyma

Brešanu nagrada na Karlovym Varyma

'Nije kraj' Vinka Brešana dobio kritičarsku nagradu FIPRESCI-a, a 'naš' glumac John Malkovich primio nagradu za životno djelo.

s.p. 11.07.2009 0 komentara

Brešanu nagrada na Karlovym Varyma

Karlovy Vary su ispali uspješan festival za Hrvate - Vinko Brešan je nagrađen za humornu dramu 'Nije kraj'. Film je dobio Nagradu FIPRESCI-a koju dodjeljuje međunarodni žiri filmskih kritičara. Tako je film kojem su domaći kritičari dodjelili pretposljednje mjesto na prošloj Puli dobio priznanje kritičara na ovom prestižnom festivalu, što je još jedna potvrda poslovice da 'nitko nije prorok u vlastitom selu'. Festivalska publika očito voli ovaj film - na Puli je dobio nagradu publike, a na Karlovym Varyma je ispao drugi po glasovima gledatelja.

Ovo 'nije kraj' vijestima o Hrvatima na ovom češkom festivalu, svoje filmove su predstavili i ostali hrvatski filmaši. 'Ničiji sin' redatelja Arsena Ostojića bio je uvršten u konkurenciju programa 'Istočno od zapada', a 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića prikazan je u posebnom programu kojeg su odabrali filmski kritičari Varietyja.


Glazbeni spot iz filma 'Nije kraj'.

44. filmski festival u Karlovym Varyma dodijelio je i Kristalni globus za iznimni doprinos razvoju filmske umjetnost kojeg je dobilo troje velikana: glumica Isabelle Huppert, češki redatelj Jan Švankmajer, te američki glumac, redatelj i producent John Malkovich, za kojeg uvijek ponosno ističemo njegovo hrvatsko porijeklo.

Glavna nagrada za dugometražni film otišla je belgijsko-kanadskom 'Angel at Sea' Frédérica Dumonta, a najbolji dugi dokumentarac je češko-slovački 'Osadné' Marka Škopa. Ostale nagrađene na ovogodišnjem izdanju Festivala možete pronaći na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.