'Armin' nagrađen i u Karlovym Varyma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Armin' nagrađen i u Karlovym Varyma

'Armin' nagrađen i u Karlovym Varyma

Glavne nagrade pobrali hladni sjevernjaci, ostatak otišao emotivnim Istočnoeuropljanima, među njima i Ognjenu Sviličiću.

s.p. 09.07.2007 0 komentara

'Armin' nagrađen i u Karlovym Varyma

Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, u sekciji filmova iz bivših komunističkih zemalja, nazvanoj 'East of the West' (u slobodnom prijevodu - 'Istočno od Zapada)', glavna nagrada vrijedna 10.000 dolara pripala je 'Arminu' Ognjena Sviličića. Sviličić je i nedavno dobio nagrade na stranim festivalima, i to u Wiesbadenu i u Mexico Cityju. Na subotnjem zatvaranju, triler islandskog redatelja Baltasara Kormakura 'Jar City' osvojio je glavnu nagradu žirija - Kristalni globus, a redatelj se pohvalio da 'Islanđani snimaju samo pet filmova godišnje' (289.000 stanovnika, pa uspoređujte s Hrvatskom!), 'tri su prikazana na festivalu, a sada imaju još i ovo'. 

Glavnu nagradu uručio mu je Danny DeVito, koji je ranije primio i nagradu za životno djelo od predsjednika festivala Jirija Bartoske. DeVito je glumio i u filmu koji je zatvorio festival, humornoj drami 'The Good Night' Jakea Paltrowa, brata puno poznatije Gwyneth koja je glumila i u ovom bracinom filmu. 

Nagrada za najboljeg redatelja otišla je još jednom sjevernjaku, Norvežaninu Bardu Breienu za njegov opako duhoviti prikaz osoba s invaliditetom, 'The Art of Negative Thinking'. Odjeven u jarkocrveno odijelo i zebraste cipele, Breien je izjavio da Skandinavce često pitaju zašto su opsjednuti time da rade filmove o depresivnim, pijanim i usamljenim ljudima, a sada vidi da su, na njegovu sreću, 'u istočnoj Europi ljudi jednako depresivni'.  

Najbolji glumac je po festivalskom žiriju Sergej Puskepalis, koji je debitirao u ruskom 'Simple Things', još jednoj crnohumornoj drami, i to o umirućem glumcu koji traži od liječnika da mu pomogne u samoubojstvu. Nagradu je u njegovo ime preuzeo redatelj Aleksej Popogrebski, koji je istakao da je Puskepalis kazališni redatelj koji nikad nije glumio. 'Simple Things' donijele su posebnu nagradu i ostarjelom glumcu Leonidu Bronevojevu, a dobile su i nagrade FIPRESCI-ja i ekumenskog žirija. Za najbolju glumicu proglašena je Elvira Minquez za ulogu u španjolskom filmu 'Pudor' Davida i Tristana Ulloe, a posebno priznanje otišlo je filmu 'The Class' estonskog redatelja Imara Raaga

Najbolji dokumentarac kraći od 30 minuta je 'Artel' Rusa Sergeja Loznitsa, a od onih dužih (od 30 minuta) nagrađen je 'Last Holiday' češke redateljice Lucie Kralove. Nagrađeno je još Čeha, nagradu publike dobio je češki redatelj Jan Sverak ('Kolja') za film 'Empties'. Sverakov otac Zdenek Sverak napisao je scenarij i igra u ovom velikom hitu u Češkoj, komediji o bivšem učitelju koji skuplja boce u supermarketu. Australski redatelj Michael James Rowland također je dobio posebnu nagradu, i to za komediju 'Lucky Miles'

U devet dana festivala prikazano je 327 filmova, a festival je ugostio 234 redatelja, glumaca i producenata, 752 filmska profesionalca i 574 novinara. Osim DeVita, među slavnim gostima bili su i Cybill Shepherd, te nezavisni redatelj Monte Hellman

U popratnom programu moglo se pratiti filmove 'Novog Hollywooda' 70-tih, Scorsesejeve 'Ulice zla', Coppolino 'Prisluškivanje' i Ashbyjev 'Harold and Maude'. Bud Cort, koji je glumio Harolda u tom klasiku iz 1971. o ljubavi mladića i 79-godišnje žene, dobio je velike ovacije poslije projekcije filma, koji zbog tematike u svoje vrijeme nije bio popularan.
Komentari

Nema komentara.