Grlić nagrađen u Karlovym Varyima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Grlić nagrađen u Karlovym Varyima

Grlić nagrađen u Karlovym Varyima

'Praški đak' Rajko Grlić dobio je u češkim Karlovym Varyma nagradu za najboljeg redatelja i nagradu Europa Cinemas Label.

s.p. 11.07.2010 0 komentara

Grlić nagrađen u Karlovym Varyima

Na upravo završenom 45. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma (2.- 10.07.) u Češkoj, Rajko Grlić nagrađen je Nagradom za najboljeg redatelja za svoj film 'Neka ostane među nama'. Uz tu nagradu, filmu je pripala i prestižna nagrada Europa Cinemas Label, koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas, a koja promiče prikazivanje europskih filmova u kinima diljem Europe.

Nagrada se dodjeljuje samo jednom filmu iz natjecateljskih programa najvećih svjetskih filmskih festivala - Berlina, Cannesa, Venecije i festivala u Karlovym Varyma, a donosi filmu dodatnu promociju u medijima i na filmskim sajmovima te zastupljenost u europskoj kino distribuciji. Prvi put je dodjeljena 2003. na filmskom festivalu u Cannesu.


'Neka ostane među nama', trailer.

Grlićev film na festivalu u Karlovym Varyma sudjelovao je u službenom, natjecateljskom dijelu programa, a filmu je to ujedno bila i međunarodna premijera. Nagradu za najboljeg redatelja dodijelio je sedmeročlani žiri na čelu s američkim filmskim producentom Ronom Yerxanom ('Studengora', 'Mala djeca'), a nagrada za najbolji film otišla je filmu 'The Mosquito Net' ('La mosquitera') Agustíja Vile.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma pokrenut je davne 1946. godine i jedan je od najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a sudjelovanje hrvatskih filmova na tom festivalu iz godine u godinu sve je učestalije. 'Neka ostane među nama' hrvatsku kino premijeru imao je u ožujku ove godine, a nakon festivala u Karlovym Varyma film će sudjelovati i u natjecateljskom programu 57. festivala igranog filma u Puli.

Komentari

Nema komentara.